fbpx

40% e sëmundjeve janë të ndikuara nga i njëjti faktor, ja cili është

download-3.jpg

Debati mbi natyrën kundrejt ushqimit mbetet një nga diskutimet më të gjata midis bashkësisë shkencore. Mund të jetë një detyrë e ndërlikuar për të përcaktuar nëse është gjenetikë apo mjedis që është më me ndikim në zhvillim, sëmundje dhe sjellje.

Por tani, një studim i ri i kryer nga studiues të Universitetit të Harvardit dhe Universitetit të Queensland në Australi përdori një bazë të dhënash masive të sigurimeve për të ndihmuar depërtimin e çështjes së vjetër. Studimi i binjakëve, si vëllazëror dhe identik, është një nga mënyrat më të mira për të studiuar ndikimin e gjenetikës kundrejt faktorëve mjedisorë, sepse binjakët kanë ADN të ngjashme.

Binjakët identikë kanë ADN-në që përputhen. Sidoqoftë, studimi i natyrës binjake ndaj studimeve të ushqimit zakonisht trajton një sëmundje në të njëjtën kohë ose ka një madhësi të vogël të mostrës pasi gjetja e binjakëve që plotësojnë parametrat e duhur të studimit mund të jetë e vështirë.

Ky studim i fundit është studimi më i madh binjak i llojit të tij, dhe studiuesit analizuan të dhëna nga një bazë e të dhënave të sigurimeve me afro 45 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara. Studiuesit ishin në gjendje të ekzaminonin efektet gjenetike dhe mjedisore në 560 sëmundje të ndryshme dhe kushte shëndetësore për 56.396 binjakë dhe 724.513 motra. Studimi u botua në revistën Nature Genetics.

Sëmundjet janë rrallë thjesht mjedisore ose gjenetike, dhe përkundrazi, një kombinim kompleks i faktorëve të caktuar mjedisorë dhe gjenetikës krijojnë një stuhi të përsosur të llojeve. Duke përdorur një të dhënë të tillë të madhe, studiuesit ishin në gjendje të kapërcejnë shumë nga sfidat që lindin kur studiojnë bashkëveprimin midis gjenetikës dhe faktorëve mjedisorë.

Secila palë binjakësh kishte qenë pjesë e bazës së të dhënave të sigurimeve për tre vjet ose më shumë, dhe studiuesit kishin të dhëna për çifte binjakësh që fillonin me të sapolindurit deri në moshën 24 vjeç. Studiuesit përdorën një qasje statistikore për të vlerësuar se sa çifte binjakësh ishin vëllazërore dhe sa ishin identike. Të dhënat përfshinin një gamë të gjerë faktorësh gjenetikë dhe mjedisorë, përfshirë ndotjen, kushtet klimatike, statusin socio-ekonomik dhe diagnozat klinike, numërimin e qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut dhe nivelin e kolesterolit.

Pas analizimit të të dhënave dhe llogaritjes së të gjitha këtyre ndryshoreve të ndryshme, studiuesit ishin në gjendje të identifikonin se cilat sëmundje ishin më të ndikuara nga gjenetika midis binjakëve dhe cilat ishin për shkak të ndryshimeve të caktuara mjedisore. 225 nga 560 nga sëmundjet e studiuara, afërsisht 40%, ishin të lidhura me gjenetikën, dhe 138 u ndikuan shumë nga faktorët e mjedisit sepse binjakët ndanin familjet dhe mjediset sociale. Çrregullimet e syrit kishin pak lidhje me gjenetikën dhe 27 nga 42 sëmundjet e syrit ishin të lidhura me ndikime të forta mjedisore.

Çrregullimet konjitive dhe problemet riprodhuese kishin ndikimet më të forta gjenetike. 145 nga sëmundjet e studiuara në lidhje me statusin socioekonomik dhe mbipeshën morbide ishte e lidhur shumë me statusin, por studiuesit zbuluan se klima, statusi dhe cilësia e ajrit nuk kishin aq ndikim të fortë në sëmundje sa një mjedis i përbashkët shtëpiak. Studiuesit shpresojnë që studimi i tyre të ndihmojë studimet e ardhshme të ngushtojnë ndikimin gjenetik dhe mjedisor në sëmundje.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303