fbpx

A i keni ditur? Ja 15 fakte interesante që fshihen rreth trupit të njeriut

fakt.jpg

Sa prej nesh dinë se çfarë fshihet pas çdo organi apo sistemi? Më poshtë keni të listuar 15 fakte interesante:

 1. Zemra e njeriut rreh plot 35 milionë herë në vit.
 2. Një njeri me zhvillimi fiziologjik normal merr frymë 20.000 herë në ditë.
 3. Shpejtësia e teshtimës arrin në 160 km/orë.
 4. Një fije floku e vetme mund të mbajë një kokërr mollë. Gjithsesi shkencëtarët nuk kanë përcaktuar sa mund të peshojë kjo mollë.
 5. Thonjtë e brishtë dhe të butë, të cilëve u mungon gjysmëhëna, tregojnë që keni mbiprodhim të gjendrrave të tiroides.
 6. Numri i baktereve në gojën e një njeriu të rritur është i barabartë me numrin e banorëve në Tokë, ose dhe më shumë.
 7. Gaboheni nëse mendoni që ekzistojnë vetëm 4 grupe gjaku. Në të vërtetë ekzistojnë plot 29. Grupet më të rrallë që i përkasins grupit Bombay, mbartësit e të cilëve janëë një grup I vogël familjesh në Japoni.
 8. Gjaku ynë përshkon 19.312 km në një ditë të vetme.
 9. Gjatësia totale e nervavë në trupin tonë është 75 kilometra.
 10. Syri mund të perceptojë rreth 10 milionë ngjyra të ndryshme, por truri nuk arrin t’i memorizojë të gjitha.
 11. E pabesueshme, por një njeri konsumon afro 35 ton ushqime deri në moshën 70 vjeç.
 12. Në trurin tonë ndodhin 100.000 reaksione kimike në sekond.
 13. Njeriu kalon 5 vjet të jetës së tij duke bërë trukun e syrit.
 14. Humbasim çdo ditë afro 1 milion qeliza të lëkurës, ose gati 2 kilogramë në vit.
 15. Gjurma e gjuhës është unike sikurse ADN-ja.
Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303