A po huazon Johnson taktikat e Trump në lidhje me mënyrën si i trajton gazetarët?

Një përpjekje për të përjashtuar reporterët politikë në Mbretërinë e Bashkuar nga një konferencë zyrtare ka bërë që disa gazetarë të akuzojnë qeverinë britanike se po përdor taktikat e presidentit amerikan, Donald Trump, për të ndëshkuar mediet për mbulim kritik.

Disa gazetarë u ndaluan të merrnin pjesë në një konferencë në zyrat e kryeministrit britanik, Boris Johnson, të hënën duke bërë që gazetarët nga mediet kryesore dhe gazetat në Mbretërinë e Bashkuar të dilnin jashtë, një veprim solidariteti që pason përleshjet midis Johnson dhe mediave gjatë fushatës zgjedhore në dhjetor.

Marrëdhënia gjithnjë e më e tendosur midis gazetarëve dhe kryeministrit, dhe përgjigja e qeverisë së tij, ka nxjerrë krahasime me qasjen e përdorur nga administrata Trump për të penalizuar daljet dhe gazetarët individualë për mbulimin që e konsideron të padrejtë.

Johnson, një ish-gazetar i Telegrafit, nuk pranoi të marrë pjesë në një nga debatet kryesore televizive të fushatës zgjedhore të përgjithshme dhe ndaloi një reporter nga një gazetë e majtë të udhëtonte në autobus fushate. Ministrat e qeverisë në Mbretërinë e Bashkuar gjithashtu kanë bojkotuar programin e mëngjesit të BBC në mëngjes pas zgjedhjeve, raportohet se për shkak të mënyrës sesi u mbulua fushata.

Trump, ndërkohë, shpesh hedh poshtë mbulimin kritik si “lajme të rreme”, nuk pranon të japë intervista për media që nuk i pëlqen dhe kërkon të kufizojë hyrjen e tyre në qeveri dhe ngjarje fushate. Administrata e tij nuk ka mbajtur një konferencë shtypi në muaj.

Vetëm të hënën, fushata Trump hoqi një reporter të Bloomberg nga një ngjarje dhe Shtëpia e Bardhë përjashtoi gazetarët e CNN nga një konferencë tradicionale përpara fjalimit vjetor të Trump.