fbpx

Albin Kurti flet për “Blick”: Qeveria jonë është një çlirim

kurti-blick.png

Kryeministri i ri i Kosovës Albin Kurti ka folur për herë të parë për një media të huaj, duke dhënë një intervistë për gazetën zviceriane Blick në ditën e pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt.

Titulli i kësaj interviste ishte “Kryeministri i Kosovës Albin Kurti: Qeveria jonë është një çlirim”. Gjatë intervistës Kurti deklaron se e Zvicra ka një rol të rëndësishëm dhe është një model për Kosovën.

Intervista e plotë

Do të na takoni në zyrën tuaj një mbrëmje të së Dielës. A nuk jeni i lirë sot?

Albin Kurti: Ne sapo kemi filluar detyrën tonë si qeveria e re e Kosovës. Qëllimet tona janë shumë ambicioze. Unë dhe ekipi im nuk kemi ditë pushimesh derisa gjërat të shkojnë siç duhet.

Cilat janë përparësitë tuaja?

Ne duam reforma rrënjësore në këto fusha: ekonomi, ligj, arsim, shëndetësi, siguri. Zgjedhjet në tetorin e kaluar treguan se Republika e Kosovës ka një potencial të madh për demokraci. Shumë më e madhe se sa në vendet përreth Ballkanit, ku është e pamundur që opozita të fitojë. Populli i Kosovës pati guximin të votojë për ndryshime!

Si i arrini këto ndryshime?

Një shembull: Nuk ka asnjë lidhje midis sistemit tonë arsimor dhe ekonomisë lokale. Më në fund ne duhet të urojmë këto fusha thelbësore të shoqërisë sonë. Për ta arritur këtë qëllim, ne duhet të prezantojmë sistemin shkollor të dyfishtë, ashtu siç e ka Zvicra.

Ata thonë se nuk ka asnjë lidhje midis arsimit dhe biznesit. Si shfaqet kjo?

Sipas një studimi të fundit, më pak se pesë për qind e të punësuarve janë të kualifikuar për punën e tyre gjatë muajit të parë të punësimit! Kompanitë tona paguajnë çmimin për mungesën e arsimit që duhet të mbulojë sistemi ynë shkollor.

Çfarë do të thotë kjo për kompanitë?

Kompanitë janë të dobëta dhe nuk mund të konkurrojnë me njëra-tjetrën. Ju gjithashtu duhet të mbani mend se 90 për qind e të gjitha kompanive në Kosovë punësojnë më pak se dhjetë njerëz. Këto biznese të vogla po përballen me disa oligarkë që kanë përfituar nga korrupsioni dhe krimi vitet e fundit dhe që kanë krijuar monopole të tyre.

Si mund të ju ndihmojë Zvicra për të arritur qëllimet tuaja?

Njohuria dhe përvoja e vendeve si Zvicra apo Gjermania janë të domosdoshme, veçanërisht kur bëhet fjalë për zbatimin e sistemit shkollor të dyfishtë. Por ekonomia e Kosovës gjithashtu ka nevojë për një gjë mbi të gjitha: investitorët.

Si i futni ata në vend?

Diaspora duhet të luajë një rol pionier këtu. Në mënyrë që shqiptarët e huaj të investojnë në Kosovë, ne si qeveri duhet të sigurojmë që mbizotëron ligji dhe rendi. Pa diskriminim, pa privilegje, të drejta të barabarta për të gjithë. Dhe sigurisht që ju duhet një infrastrukturë funksionuese.

Ata tingëllojnë shumë vetëbesues …

Sipas një studimi, fitimi luan një rol dytësor për kompanitë shqiptare jashtë vendit. Siguria në vend është shumë më e rëndësishme për ta. Prandaj jemi të bindur që nëse eliminojmë korrupsionin dhe krimin e organizuar, krijojmë kushtet më të mira për ta bërë Kosovën tërheqëse për investitorët shqiptarë.

Pse janë kaq të rëndësishëm investitorët shqiptarë?

Si një sipërmarrës zviceran, unë së pari do të shikoja se në çfarë mase kolegët shqiptarë po investojnë në Kosovë para se të filloj të punoj për veten time.

Qindra mijëra shqiptarë u larguan dikur jashtë vendit. A duhet të kthehen këta njerëz?

Tani është e nevojshme një konferencë me investitorët kombëtarë. Ne kemi nevojë për të sjellë gra dhe burra të arsimuar mirë në vend që janë rritur në vendet përparuese ekonomikisht dhe demokratike dhe kanë shijuar arsimimin e tyre atje. Ne kemi nevojë për njohuritë dhe etikën e tyre të punës. Kjo gjithashtu mund të jetë pjesë e një programi një ose dy vjeçar.

A nuk keni frikë për sigurinë tuaj? Në fund të fundit, ju jeni një lloj spoilsport për shumë qarqe me ndikim?

Qytetarët e Kosovës janë spoilsport. Sepse ata na dhanë votat e tyre në mënyrë që më në fund t’i jepnim fund lojës pa rregulla. Sepse qeverisja e një vendi nuk është lojë!

Por keni frikë?

Vendosa të mos kem frikë. Pesë nga 15 ministritë tani drejtohen nga gra, përfshirë Ministrinë e Drejtësisë. Jam i bindur që nuk mund të ketë barazi në një shoqëri pa barazi midis burrave dhe grave. Çdo sukses pa përfshirjen e grave është një dështim dhe i dënuar të dështojë në planin afatgjatë. 1 në 8 gra në Kosovë është e punësuar. Gratë varen financiarisht nga burrat, vëllezërit dhe baballarët e tyre. Kjo duhet të ndryshojë.

Si doni ta ndryshoni këtë?

Një shembull: Ka vetëm 33 kopshte në Kosovë. Ne duam ta rrisim numrin në 150 në vitet e ardhshme. Në mënyrë që gratë të fitojnë një themel në botën profesionale, shteti duhet të sigurojë që ka kopshte, shkolla dhe çerdhe të mjaftueshme në vend.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303