fbpx

Anija turke nis kërkimet, ushtria greke në gatishmëri të plotë

5f36764ac9de3d27f452eb97.jpg

Mediat greke raportojnë se ushtria e tyre është në gatishmëri të plotë, pasi anija kërkimore turke “Oruts Reyes” po lundronte deri vonë natën e kaluar me një shpejtësi të ulët, gjë që tregon se ajo tashmë ka vendosur kabllot e saj zanore dhe po bën kërkime.

Në një distancë prej 30 deri në 35 milje detare nga Kastellorizo, anija kërkimore “Oruts Reyes” shoqërohet nga anije luftarake turke (fregata dhe korveta) dhe bazuar në fotografinë e djeshme, vlerësohet se do të arrijë zonën ku fillojnë 12 milje detare nga Kastellorizo, (një zonë e dominimit të mundshëm Grek) të Premten ose të Shtunën.

Athina po monitoron nga afër mobilizimin në rajon dhe Forcat e Armatosura (ED) janë në gatishmëri të ngjashme me atë të Turqisë.

Mekanizmi është i përgatitur për të zbatuar çdo opsion reagimi të vendosur. Mbi të gjitha, që nga tensioni i zgjatur i gushtit (10 gusht-12 shtator), shtabet dhe udhëheqja politike e vendit kanë përpunuar të gjithë skenarët e reagimit, në rast se Ankaraja vazhdonte të zgjidhte të kalonte kufirin e 12 miljeve.

Nga momenti i parë i krizës së re, kreu i GEETHA Konstantinos Floros thirri një takim në zyrën e tij me pjesëmarrjen e drejtuesve të GES Char. Lalousi, GEN St. Petraki dhe GEA G. Blioumi, me qëllim të koordinimit.

Ministria e Mbrojtjes Kombëtare në Greqi është gjithashtu vigjilente për zhvillimin e mundshëm të një forme hibride të kërcënimeve, veçanërisht në nivelin e përhapjes së informacionit të rremë ose incidenteve të sajuara, në mënyrë që të identifikojë burimet dhe t’i izolojë ato sa më shpejt të jetë e mundur.

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303