fbpx

Armë të tmerrshme dhe të çuditshme britanike gjatë Luftës së Dytë Botërore

Pictured are 22,000lb Medium Capacity high-explosive deep penetration bombs (Bomber Command code "Grand Slam"). One is being manoeuvred onto a trolley by crane in the bomb dump at Woodhall Spa, Lincolnshire, for an evening raid by 617 Squadron on the railway bridge at Nienburg, Germany, on 22 March 1945. ..Twenty aircraft took part in the raid and the target was destroyed...The Grand Slam was used by RAF Bomber Command against strategic targets during the Second World War...Known officially as the Bomb, Medium Capacity, 22,000 lb, it was a scaled-up version of the Tallboy bomb and closer to the original size that the bombs' inventor, Barnes Wallis, had envisaged when he first developed his earthquake bomb idea. It was also nicknamed "Ten ton Tess"...It remained the most powerful non-atomic aerial bomb used in combat until 2017, when a US GBU-43/B MOAB was used in a 2017 attack against ISIL forces in Afghanistan...*Some of these images have had some dodging and burning done and have been retouched to remove detritus and dust and scratch marks only*

Lufta e Dytë Botërore është e njohur si konflikti që i kushtoi njerëzimit më shumë jetë të humbura. Armë më të softistikuara dhe të frikshme u përdorën. Ndërsa ka shembuj të njohur të armëve naziste dhe amerikane  të çuditshme dhe eksperimentale, më pak të njohura janë krijimet më të çuditshme britanike të mbrojtjes dhe shkatërrimit.

Disa nga këto armë dolën të jenë të rrezikshme për ata që do t’i përdornin ato, ndërsa të tjerat dukeshin të çuditshme.

Më poshtë do të gjeni disa prej armëve dhe pajisjeve më shokuese britanike, të cilat janë pak të njohura. Armë, të cilat ose u prodhuan,  ose të paktën u planifikuan – gjatë Luftës së Dytë Botërore.

  1. Zonë ajrore e minuar

Anti-tank, anti-anije dhe minat anti-njeri janë të gjitha të njohura për shkak të rrezikut të tyre ekstrem dhe, veçanërisht në rastin e minave anti-njeri, aftësinë për të shkaktuar dëm të rëndë. Por a e dini se për një kohë në Luftën e Dytë Botërore, për shkak të një projekti inxhinierik britanik, të paktën ishte e mundur që aksidentalisht të fluturoje në një fushë të minuar ajrore?

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, përpjekjet inxhinierike britanike arritën kulminacionin në krijimin e një arme të çuditshme, e destinuar për Marinën Mbretërore të njohur si Unrotated-projectile Rocket Launcher. Sa i çuditshëm që tingëllon emri i saj, makina e ndërlikuar kishte për qëllim të përdoret për efekt vdekjeprurës, por ishte dukshëm krejtësisht joefektive ndaj avionëve të armikut.

Me arritjen e një lartësie të mjaftueshme, makina do të shpërthejë duke lëshuar një “tufë” të vërtetë të minave ajrore të bashkangjitura me kabllo, për të kapur avionët e armikut dhe për të shpërthyer. Shpresa ishte që të kapnin avionë armik, ndërsa ata zbrisnin ngadalë nga parashuta. Megjithatë, makinat ishin të komplikuara, duke marrë kohë për të nisur.

  1. Busters Dam

Çfarë duket si një fuçi, por mund të kthehet nga uji dhe të nxjerrë një digë? Asnjë tjetër përveç një bombë kërcimtare. Shpikur nga inxhinieri britanik Barnes Ëallis, bomba kërcimtare është e njohur për t’u përdorur për të marrë diga në Gjermani gjatë Operacionit të Forcave Ajrore të Mbretërisë që filloi në maj 1943 dhe që në fund do të formonte një pjesë të historisë më të paharrueshme të Luftës së Dytë Botërore.

Të përcaktuar nga risi të mëdha dhe bomba të rrezikshme, “Busters Dam” kombinoi aftësitë unike të inxhinierisë dhe aviacionit ushtarak për të bllokuar bomba të projektuara posaçërisht që do të kërcenin përgjatë sipërfaqes së ujit para se të shpërthente dhe të merrte digë me vete.

I gjithë sistemi ishte shumë i komplikuar, por mekanizmi bazohej në sjelljen e një forme shumë të thjeshtë. Aparatet në formë fuçi u formuan me anë të një aparature rrip në aeroplan dhe më pas u liruan në fluturim të nivelit të ulët, ku do të kërceheshin përgjatë ujit para se të shkonin me shpenzime të mëdha ndaj integritetit strukturor të digës në fjalë. Forma e çuditshme e fuçisë i lejoi ata të kalonin përgjatë ujit si një rrotë përpara shpërthimit. Bombarduesë të mëdhenj me katër motorë të Avro Lancaster u përdorën nga Forca Ajrore Mbretërore për të ofruar ngarkesat e përmbytjes.

  1. Xhipi fluturues

Xhipët mund të jenë një element kryesor i transportit ushtarak amerikan, por shkencëtarët britanikë që punonin në Mançester në të vërtetë arritën të merrnin diçka si një derr për të fluturuar në ofertën për të zhvilluar një makinë të re lufte. Operacionet ushtarake, veçanërisht ato që qëndrojnë pas vijave të armikut, mund të përfitojnë shumë nga përdorimi i një mjeti të përshtatshëm për terren të vështirë. Megjithatë, gjetja e një automjeti të tillë në vendin e parë mund të jetë një sfidë e padrejtë, ose thjesht e pakapërcyeshme. Një teknikë që përfshinte xhipë që hynin në ajër, që do të zbriste si një autogiro, u nis për të zgjidhur këtë problem. Një xhip fluturues i quajtur “Rotabuggy” u propozua dhe u ndërtua në formë prototipi.

I kompletuar me një rotor, makina “hibride” e çuditshme u provua për herë të parë duke u tërhequr nga një Bentley dhe ishte në gjendje të lëvizte. Ndërsa testet e mëtejshme treguan performancë të arsyeshme, projekti u braktis. Qëllimi kishte qenë që pajisja të hidhej në ajër nga një aeroplan ku ishte i nevojshëm një xhip, duke zbritur në Tokë me heqjen e rotorit që ngadalësonte rënien e tij në mënyrë të sigurt. Projekti pushoi kur u zhvilluan avionë të mëdhenj të aftë për të ofruar automjete, por ideja me siguri tregon zgjuarsi. drejtuesi  i projektit, Raoul Hafner, i cili ka punuar me British Airborne Forces Experimental Establishment, ishte austriak që nga lindja dhe u internua nën politikat e armikut të armikut në vitin 1940, por u lirua shpejt kur përfundoi procesi i natyralizimit, duke i dhënë atij shtetësinë britanike.

Të plotë shkrimin e gjeni duke klikuar këtu

Lër një koment