Bisedimet tregtare, SHBA kërkon detaje nga Kina

download-5.jpg

Pas tre ditësh bisedime tregtare në Pekin, zyrtarët e SHBA-së kërkuan më shumë detaje mbi zotimin e Kinës për të bërë blerje të mëdha të mallrave amerikane, si dhe për të nxitur mënyrat për të mbajtur Kinën ndaj çdo angazhimi për ndryshimet në politikat industriale.

Takimet në Kinë ishin bisedimet e para ballë për ballë që kur Presidenti i SHBA Donald Trump dhe presidenti kinez Xi Jinping u takuan në Buenos Aires në dhjetor dhe ranë dakord për një armëpushim 90-ditor në një luftë tregtare që ka ndërprerë rrjedhën e qindra miliarda dollarë mallrash.

Uashingtoni i ka paraqitur Pekinit një listë të gjatë kërkesash që do të rishkruajnë kushtet e tregtisë midis dy ekonomive më të mëdha në botë. Ato përfshijnë ndryshime në politikat e Kinës për mbrojtjen e pronësisë intelektuale, transfertat e teknologjisë, subvencionet industriale dhe barrierat e tjera në tregti.

Kur 40 ditë kanë kaluar nga armëpushimi 90-ditor, ka pasur pak detaje konkrete mbi progresin e bërë deri më tani. Takimet në Pekin nuk ishin në nivel ministror, ​​kështu që nuk pritej të prodhonin një marrëveshje për t’i dhënë fund luftës tregtare.

Zyrtarët amerikanë dhe kinez diskutuan “mënyra për të arritur drejtësi, reciprocitet dhe ekuilibër në marrëdhëniet tregtare”, tha në një deklaratë zyra e Përfaqësuesit të Tregtisë të SHBA.

“Bisedimet gjithashtu u përqëndruan në zotimin e Kinës për të blerë një sasi të konsiderueshme të produkteve bujqësore, energji, prodhime, produkte dhe shërbime të tjera nga Shtetet e Bashkuara”, thuhet në deklaratë./real-news.tv/

scroll to top