Çmimi Nobel për fizikë ndahet mes tre shkencëtarëve

James Peebles, Michel Mayor dhe Didier Queloz janë fituesit e cmimit Nobel në Fizike për vitin 2019.

Ata u vlerësuan për zbulimet e bëra për rrezatimin kozmologjit të bazës dhe për planetët e para jashtë sistemit diellor.

James Peebles ka bërë zbulimet teorike në kozmologji fizike ndërsa  Michel Mayor dhe Didier Queloz për zbulimin e një planeti në orbitën përreth një ylli të llojit diellor.

“Çmimi Nobel i këtij viti në fizikë shpërblen thellimin ë kuptimin e strukturës dhe historisë së Universit dhe zbulimit për herë të parë të një planeti që rrotullohet në orbitën e një ylli të ngjashëm me diellin, por që është jashtë sistemit diellor, thuhet në postimin e Akademisë që ndan çmimet.

Zbulimet e tyre janë konsideruar si zbulime që kanë ndryshuar imazhin tonë për universin