21.5 C
Tirana
E enjte, 30 Maj, 2024

TË FUNDIT

Dalin rezultatet e studimit amerikan: Ja cilët persona kanë nevojë në të vërtetë për një dozë të tretë vaksine kundër koronavirusit!

spot_img

Shërbimet shëndetësore amerikane ende besojnë se vaksinat shtesë të planifikuara nga BioNTech dhe Pfizer janë të panevojshme. Për kë do të kishte kuptim kjo vaksinim shtesë?

Para se të mërziteni ose shqetësoheni: Deri më tani, nuk është thënë aspak që të gjithë të vaksinuarit me BioNTech/Pfizer në të vërtetë kanë nevojë për vaksinime shtesë.Dy kompani farmaceutike planifikojnë të zhvillojnë një vaksinë shtesë në lidhje me variantin delta. Sidoqoftë, nëse coronavirusi nuk ndryshon rrënjësisht në strukturë dhe gjendje si rezultat i mutacioneve, vetëm njerëzit me sistem të dobët imunitar, siç janë të moshuarit ose pacientët që e kanë të dobët sistemin e tyre imunitar duke marrë ilaçe të caktuara, mund të kenë nevojë për një vaksinim të tillë shtesë.Ky është rezultati i një studimi amerikan mbi efektet afatgjata të vaksinës mARN, shkruan dw.Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) dhe Shërbimi Shëndetësor i SHBA-së u përgjigjën me kujdes të duhur në një deklaratë të përbashkët për një deklaratë nga Pfizer dhe BioNTech.“Sipas informacionit aktual, amerikanët plotësisht të vaksinuar nuk kanë nevojë për vaksinime shtesë, thuhet në deklaratë”.“Por ne jemi të përgatitur për të administruar doza shtesë nëse provat shkencore provojnë të nevojshme, vazhdon të thuhet. Zyrtarët shëndetësorë amerikanë e konsideruan çështjen, por nuk u mbështetën vetëm në të dhënat nga kompanitë farmaceutike”, shkruan më tutje.

Efekti mbrojtës në rënie sipas prodhuesit

Pfizer dhe BioNTech supozojnë se efekti mbrojtës i vaksinës së tyre të coronavirusit do të zvogëlohet gjashtë muaj pas marrjes.“Siç është bërë e qartë nga të dhënat për zbatimin praktik të mbledhura nga Ministria izraelite e Shëndetësisë, efekti mbrojtës i vaksinës kundër infeksioneve dhe sëmundjeve simptomatike zvogëlohet gjashtë muaj pas vaksinimit të dytë”, thanë të dy kompanitë në një deklaratë të përbashkët.Bazuar në të dhënat e disponueshme deri më tani, një “dozë e tretë ka të ngjarë të jetë e nevojshme brenda gjashtë deri në dymbëdhjetë muaj pas vaksinimit të plotë”.Në të njëjtën kohë, dy kompani farmaceutike supozojnë se doza e tretë do të marrë nivelin më të lartë të mbrojtjes nga të gjitha variantet e coronavirusit të testuar deri më tani, dmth, gjithashtu kundër variantit delta, thuhej në deklaratë.

Çfarë sjell “vaksinimi përforcues” i tretë?

Efekti i ashtuquajtur përforcues në vaksinimin kundër coronavirusit zakonisht shkaktohet nga një vaksinë tjetër: Nëse kontakti me të njëjtin patogjen ndodh përsëri – qoftë për shkak të një vaksinimi tjetër ose infeksioni – përgjigja e sistemit imunitar përforcohet dhe përshpejtohet.Ky reagim shkaktohet nga krijimi i të ashtuquajturave qeliza të kujtesës gjatë reagimit të parë. Qelizat e kujtesës njohin përsëri antigjenin dhe mund të reagojnë shumë më shpejt për të shkatërruar patogjenin. Kjo është arsyeja pse vaksinat e dyta janë kaq të rëndësishme për të gjithë. Dhe për shkak të kësaj, edhe ata që e kanë kaluar infektimin marrin vetëm këtë vaksinë të dytë, sepse trupi i tyre tashmë e njeh patogjenin.

Me disa vaksinime, të tilla si fruthi, një vaksinim zgjat gjithë jetën. Vaksinat e tjera, p.sh. kundër tetanozit, kanë nevojë për ri-vaksinim çdo dhjetë vjet.

Diskutimi aktual tregon se të dhëna të besueshme për efektet afatgjata të vaksinës SARS-CoV-2 janë në dispozicion deri më tani vetëm në një masë të kufizuar sepse të dhëna relevante afatgjata ende mungojnë dhe sepse ka të dhëna të ndryshme për moshën e duhur dhe grupet e rrezikut. Sidomos te njerëzit me një sistem imunitar tashmë të dobësuar, siç janë të moshuarit, përgjigja imune ndonjëherë nuk është aq e fortë.Prandaj, mund të ndodhë që ekipet e vaksinimit mund të duhet të kthehen në shtëpitë e të moshuarve dhe të paaftëve në vjeshtë, sepse janë pikërisht këto grupe rreziku që kanë një sistem të dobët imunitar dhe që mund të kenë nevojë për një përforcues shtesë, dmth, vaksinimi shtesë.

Rrezik më i lartë i shpërndarjes së pabarabartë të vaksinave

Globalisht, diskutimi rreth vaksinimeve të mundshme shtesë vjen në një kohë plotësisht të papërshtatshme.Megjithëse në shumë vende të industrializuara çdo banor duhet të marrë një ofertë për vaksinim deri në fund të verës, shumë vende më të varfra në Azi, por edhe në Afrikë ose Amerikën Latine, ende nuk kanë qenë në gjendje të fillojnë vaksinimin për shkak të vaksinave të pamjaftueshme.Sipas një studimi të botuar së fundmi në revistën shkencore The Lancet, vendet më të pasura në botë, mezi në 16 për qind të popullsisë së botës, kanë siguruar rreth 70 për qind të dozave të vaksinave nga pesë vaksinat kryesore në treg.Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, vetëm 0.2 për qind e të gjitha vaksinave të coronavirusit shpërndahen në vendet e varfra. Bazuar në këto të dhëna, vaksinimi masiv në këto vende të varfra mund të fillojë që në vitin 2024, sipas the economist.Kjo nuk është vetëm një çështje e drejtësisë: pandemia globale nuk ka mbaruar kurrë. Nëse mutacionet e virusit vazhdojnë të përhapen kaq shpejt në vendet e varfra për shkak të mungesës së vaksinave dhe të përshtaten më mirë me njerëzit, ky përsëri mund të bëhet një problem serioz për vendet e pasura në periudhën afatmesme.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Më të lexuarat