fbpx

Drama e madhe e familjes shqiptare që rrezikon të dëbohet nga Franca

I vendosur për një vit e gjysmë në Concarneau (Finistère), prindërit Mlloja dhe dy fëmijët e tyre por përgatiten të largohet nga lokaliteti me vendim të Drejtorisë së Departamentit të Kohezionit Social.

Ata kanë frikë nga dëbimi përfundimtar nga territori francez.

Të mërkurën, aty ju dërgua vendimit sipas të cilit nuk do të paguheshin më për të qëndruar në këtë strehim dhe se tani do të duhet të shkojnë në një hotel në Landivisiau, rreth 100 kilometra larg. “Ne jemi të trishtuar, nuk duam të shkojmë,”, thotë me keqardhje, burri i familjes, Elkider.

“Nuk ka logjikë, përveç se t’i dekurajojë plotësisht ato në qasjen e tyre”, thotë Marina Rakoçeviç, një nga mbështetësit e tyre.

Për këtë prind, djali i së cilës shkon në shkollë me djalin nga Shqipëria, ata nuk duhet të largohen nga Concarneau, ku janë integruar mirë.

Djali i tyre më i madh, Ersi, 4 vjeç, është edukuar në çerdhe në qendër të qytetit, ku ai është “shumë mirë i integruar, pavarësisht nga fillimet e vështira, sepse ai nuk fliste frëngjisht kur mbërriti”. Fëmija më i ri, i cili është një vjeç, vuan nga një formë e ashpër e astmës. Prindërit marrin gjithashtu kurse të gjuhës franceze.

Prindërit Mlloja kanë paraqitur në gusht një kërkesë për leje qëndrimi për fëmijët e sëmurë. Deri tani s’kanë marrë përgjigje. Ata i drejtojnë çdo ditë në stacionin policor, duke u frikësuar për refuzim të kërkesës së tyre dhe për këtë arsye një dëbim nga territori, shkruajnë mediat lokale.

Ata arritën në Francë në fillim të vitit 2017, së pari në Bres dhe gjashtë muaj më vonë në Concarneau. Familja ka kaluar nëpër Itali dhe Gjermani për të kërkuar azil në Francë. Por kjo e fundit e refuzoi dy herë, raporton news24.

“Unë nuk mund të hyj në detajet e rastit, por autoritetet franceze nuk besojnë në persekutimet që janë paraqitur nga familja. Gjithmonë janë argumentet e njëjta, është shumë e vështirë për azilkërkuesit në Shqipëri që të marrin mbrojtje”, tha avokati Corinne Touchard, i cili merret me çështjen e tyre.

“Do të ishte e rrezikshme që ata të ktheheshin për të jetuar atje. Ata kanë lënë kushte të vështira jetese, duke përfshirë edhe mafien lokale “, tha Marina Rakoçeviç.

Këtë të enjte në mëngjes, në dhomën e ngushtë të hotelit që ata kanë ndarë për një vit e gjysmë, Mlloja kishte mbushur çantat, por shumë sende ishin ende të shpërndara nëpër dhomë. Të gjithë do të marrin drejtimin drejt Landivisiaut të hënën. BW