fbpx

“Duhet thënë një e vërtetë e pakëndshme”. Eksperti: Ja deri kur do vazhdojë karantinimi

eks.jpg

Drejtori i Laboratorit për modelinin e Sistemeve bilogjike dhe socio-teknike në Universitetin Verilindor të Bostonit, një nga ekspertët kryesorë në botë në epidemiologjinë llogaritëse, Alessandro Vespignani, 55 vjeç ka deklaruar se është momenti që Italisë t’i thuhet një e vërtetë e pakëndshme. Ai thekson se deri në muajin gusht, situate nuk do jetë normale.

“Ne duhet të fillojmë t’u tregojmë italianëve një të vërtetë të pakëndshme”, thotë Vespignani në një intervistë për Corriere della Sera.

“Unë e kuptoj se është e vështirë ta bësh atë me një vend praktikisht në gjunjë, por ne nuk mund ta mashtrojmë veten për t’u rikthyer në normalitet të plotë në qershor ose korrik.” Sipas ekspertit, në këtë fazë të luftës kundër koronavirusit, Italia duhet të ketë një “infrastrukturë kontrolli”: shembulli është ai i Koresë së Jugut.

“Ne do të duhet të jemi në gjendje të ruajmë masat paraprake të nevojshme të distancës sociale, por mbi të gjitha për të gjurmuar raste pozitive, kryeni teste për të izoluar personat që mund të jenë të infektuar, pasi kanë të afërm të infektuar. Ju duhet të jeni në gjendje të bëni tampona derë më derë ”, thotë Vespignani.

“Për një kohë të gjatë, për shembull, udhëtimi nuk do të jetë më i njëjtë si më parë,” shpjegon ai. “Ne duhet të kemi parasysh se para se të hyjmë në një shtet tjetër, ne do të detyrohemi të karantinohemi, të sigurojmë garanci të caktuara shëndetësore etj.”

Sa për trendin e pandemisë në Itali, sipas ekspertit “ne nuk duhet të ndjekim numrat nga dita në ditë, por të paktën në baza javore”. “Në çdo rast, kurba e Italisë po frenon dhe zbritja po fillon, siç shihet nga të dhënat që vijnë nga spitalet, ku vendet po lirohen. Dhe kjo është gjëja e rëndësishme, “thotë Vespignani. Por “kjo nuk është koha për t’u çlodhur, dhe për të shkuar me pushime”. “Ne duhet të insistojmë të qëndrojmë në vend. Ne kemi shembullin e Kinës para nesh. Aty bllokimi zgjati tre muaj, dhe situata te ne nuk do të jetë normale të paktën deri në Gusht“.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303