E gjithë bota në pritje të fatit të Julenit të vogël

Punimet e shpëtimit të Julen vazhdojnë këtë të premte në Totalan. Minatorët kanë gërmuar pak më pak se gjysma e 3.8 metra që duhet të shpëtojnë për të arritur personin e zhdukur dymbëdhjetë ditë më parë.

Jorge Martín, zëdhënësi i Gardës Civile, ka koduar në një konferencë shtypi në mesditë në 1,5 metra distancën e shpuar. Martín shpjegoi se për momentin janë dashur 3 mikrovoladura, dy prej tyre në agim dhe një të fundit në mëngjes, për të vazhduar përparimin.

Zëdhënësi ka shmangur vendosjen e një afati për të përfunduar tunelin dhe për të arritur Julen, i cili ra në një pus më 13 janar: “Mali dërgon në punën tonë”. Materialet që ekipet e shpëtimit po gjejnë janë jashtëzakonisht të vështira dhe, sipas Martinit, sa herë që duhet të kryeni një nga këto microvoladuras, procesi zgjat dy orë.

Minatorët duhet të bëjnë vrima të vogla, të ngjiten në sipërfaqe dhe të lehtësohen nga ekspertët e Gardës Civile, të cilët futin gram eksplozivësh dhe njëherë mbrapa tubin që ata vazhdojnë me shpërthimin. Kjo merr rreth një orë e gjysmë, në të cilën shtohen edhe tridhjetë minuta për të evakuar ajrin e ndotur.

Drilling i galerisë është pjesa më e rrezikshme e këtij operacionin e shpëtimit, në të cilin tetë zhvendosur nga minatorët Asturias që zbresin për të ndërmarrë punën në çifte çdo 40 minuta, mbante oksigjenin e tyre, dhe dhjetë policë si dhe tetë zjarrfikës

Për shpëtimin e Julenit të vogël është vënë i gjithë fshati në lëvizje.

Ato kane hapur shtëpitë e tyre për të qendruar prindërit e të voglit.

Gjithashtu ne fshat rreth 100 persona gatuajnë çdo dite për 300 punëtoret te cilët po merren me shpëtimin e Julenit.

E gjithë bota është solidarizuar me shpëtimin e vogëlushit i cili nuk dihet nëse do jetë akoma i gjallë.

Mediat e huaja po raportojnë çdo minute ngjarjen dhe punimet që po bëhen ne Totalan.

Mirëpo historia e kësaj familje nuk mbaron me kaq

Prindërve të Julenit Vetëm një vit më parë u vdiq një fëmijë trevjeçar nga zemra, papritur, ndërsa luante në buzë të detit.

Nëse Juleni nuk del i gjallë nga ai pus kjo do të jetë tragjia e dytë për familjen e vogëlushit./Real-news.tv/