E thotë shkenca: Fillimi i punës para orës 10 është…

Nëse nuk mund të zgjoheni herët, ka vetëm një arsye –  shtatë ditë me më pak se 6 orë gjumë një natë mund të çojnë në mbi 700 ndryshime në mënyrën e funksionimit të gjeneve tona, sipas Universitetit të Surrey.

Për të mos përmendur ndikimin e tij në performancën tonë, kujtesën, përqendrimin dhe pasojat që mund të paraqesin, duke përfshirë zemërimin, impulsivitetin, shtimin e peshës, presionin e lartë të gjakut dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Më poshtë është një sqarim i qartë pse është mirë të mos zgjoheni para orës 10 të mëngjesit – shkenca na ka shpinën!

Trupat dhe rezervat tona do të na falënderojnë për fillimin e punës pas orës 10 të mëngjesit

Sipas hulumtimeve të bëra nga Dr. Paul Kelley në Universitetin e Oksfordit, fillimi i punës ose shkollës pas orës 10 të mëngjesit mund të jetë ndryshimi thelbësor që trupat tanë kanë nevojë. Rivendosja me orët e brendshme të trupit tonë mund të na kursejë jo vetëm energjinë dhe qelizat nervore, por edhe qindra apo edhe mijëra dollarë që përfundojmë t’i shpenzojmë për vizitat në spital.

Në vitin 2015, Dr. Kelley foli në Festivalin e Shkencave Britanike në Bradford dhe shprehu se kohërat tona të gjumit si një shoqëri e jashtëzakonshme janë çështje dhe preken se si është bota moderne e privuar nga gjumi.

Ne nuk mund të mësojmë të ngrihemi në një kohë të caktuar

Ne nuk mund ta ndryshojmë ritmin tonë 24-orësh, sipas Dr. Kelley. Njerëzit nuk janë në gjendje të mësojnë të ngrihen në një kohë të caktuar. Përkundër të gjitha përpjekjeve të tyre, dita e një gjitarësh varet nga rrezet e diellit dhe ne nuk jemi të vetëdijshëm për këtë pasi raporton direkt në tru, jo nga shikimi. Pra, kur ne e detyrojmë veten të zgjohemi ose të shkojmë në punë më herët sesa dëshiron trupi ynë, mungesa e gjumit shkakton shumë stres dhe mund të ndjehet shumë si tortura.

Fillimi i punës para orës 10 të mëngjesit na bën të ndjehemi të rraskapitur

Studiuesit e Universitetit të Oksfordit deklaruan se detyrimi i punonjësve që të fillojnë punën para orës 10 të mëngjesit po i bën ata të sëmurë, të rraskapitur dhe të stresuar. Deri në moshën 55 vjeç, ritmet tona të përditshme janë plotësisht të sinkronizuara me ditën “9 – 5”, duke shkaktuar një kërcënim të vërtetë për produktivitetin e punonjësve dhe shëndetin e tyre fizik, mendor dhe emocional.

Zgjimi i hershëm çon në ankth dhe zhgënjim

Siç shprehet Dr. Kelley, mungesa e gjumit mund të rezultojë në ndryshime si lëkundjet e humorit, ankthi, zemërimi, frustrimi, shtimi në peshë, etj. Gjithashtu, kur zgjoheni në mënyrë të panatyrshme me ndihmën e një alarmi (dhe një “përgjumje” të shtypur shpesh) butoni), kjo ju bën të ndjeheni gjysmë në gjumë kur më në fund zgjoheni i cili njihet si inerci e gjumit.

Në këtë mënyrë, performanca juaj e punës mund të ndikohet për periudha deri në 3-4 orë e cila zakonisht është e lidhur me aksidente të mëdha, studiuesi i përbashkët, Stuart McFarlane. Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme në lidhje me punët që kërkojnë që punonjësit të jenë pjesë e situatave të rrezikshme menjëherë pas zgjimit, si zjarrfikëset, stafi i ambulancës dhe pilotët.

Dobësimi i gjumit shkakton probleme të mëdha shëndetësore

Një orar i keq i gjumit dhe privimi i gjumit ndikojnë ndjeshëm pothuajse në të gjitha sistemet e brendshme të një trupi njerëzor – tretës, kardiovaskular, endokrin, dhe më shumë. Dhe mund të shkaktojë lloje të ndryshme të problemeve shëndetësore, duke filluar me një sistem të dobësuar imunitar dhe ndryshime hormonale dhe duke përfunduar me depresion, sëmundje të zemrës dhe madje edhe diabet.