fbpx

Facebook fshin 122 profile ruse

fb-1.jpg

Facebook njoftoi se ka fshirë 122 profile, faqe, grupe dhe profile në Instagram nga Rusia të cilat kanë shkelur politikën e saj për përzierje të huaj dhe qeveritare.

Sipas hetimit të brendshëm të Facebook, rrjeti ka qenë i lidhur me kundërzbulimin ushtarak rus dhe qëllimi primar ka qenë Ukraina dhe vendet tjera fqinje të Rusisë nga rajoni.

Funksionimi i këtij rrjeti karakterizohet me taktikë të sofistikuar të anashkalimit të monitorimit të Facebook dhe fshehjes së prejardhjes. Individët që kanë qenë të përfshirë në rrjetin e zbuluar janë paraqitur si qytetarë lokal dhe kanë shfrytëzuar profile të rrejshme që të menaxhojnë me disa grupe dhe faqe dhe të komentojnë në vende të ndryshme.

Pjesa më e madhe e këtyre aktiviteteve kanë ndodhur në vitin 2016-të dhe 2017. Edhe pse disa paraprakisht janë zbuluar dhe janë fshirë nga monitorimi automatik i Facebook, disa kanë mbetur aktiv deri javën e kaluar.

Disa nga profilet kanë thënë se janë gazetarë qytetarë dhe i kanë shfrytëzuar identitetet e rreme që të kontaktojnë me politikanë, gazetarë dhe personalitete tjera të theksuara në Ukrainë dhe vende tjera duke tentuar që të publikojnë ngjarje të rreme për çështje kontestuese politike.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303