Farat chia, një superushqim

Farat chia janë fara të zeza  nga bima Salvia hispanica, e cila lidhet me menten.

Fara chia ishte një ushqim i rëndësishëm për aztekët dhe majat në kohët e lashta.  Ata i çmonin ato për aftësinë e tyre për të siguruar energji të qëndrueshme. Në të vërtetë, “chia” është fjala e lashtë e fisit maja për “forcën”.

Pavarësisht historisë së tyre të lashtë si një lëndë dietetike, farat chia u njohën si një super ushqim modern vetëm kohët e fundit.

Në vitet e fundit, ato kanë shpërthyer në popullaritet dhe tani konsumohen nga njerëz të ndërgjegjshëm për shëndetin në gjithë botën.

Mos u mashtroni nga madhësia – këto farëra të imta përmbajnë një grusht të fuqishëm të lëndëve ushqyese.

Një sasi prej 28 gramë përmban:

Fibra: 11 gram.

Proteina: 4 gram.

Yndyra: 9 gram (5 prej të cilave janë omega-3s).

Kalcium: 18%

Mangan: 30%

Magnez: 30%

Fosfor: 27%

Ato gjithashtu përmbajnë një sasi të mirë zinku, vitaminës B3 , kalium, vitaminë B1  dhe vitaminë B2.