fbpx

Gjiknuri merret me Bashën dhe Kryemadhin, plas gallata në Komision: Ty Murriz s’të kap dot se…

Deputeti Damian Gjiknuri në Komisionin e Ligjeve ka folur për draftin e propozuar nga PS për Zgjedhoren. Mirëpo, jo vetëm kaq, pasi në komision ka plasur gallata mes deputetëve.

Gjiknuri i drejtohet Murrizit, duke i thënë se ka aftësi të veçanta për humor dhe për këtë arsye nuk e kap dot.

Fjala e Gjiknurit.

Mund të mos kemi bërë ndryshimet më të mira kushtetuese por ata tashmë janë fakt i kryer. Janë pjesë e propozimit fillesar dhe ne si komision i kemi duar te lidhura sepse nuk duhet të prekin marrëveshjen e 5 qershorit. As unë nuk është se kam një dashuri të veçantë por për disa marrëveshjet që na duhen duhet ti respektojmë.

Projektligji reflekton ndryshimet kushtetuese qe u realizuan në korrik. Kushtetuta nuk njehmmë fjalën koalicion, por nuk mund të ndalohet lejimi i garimit të përbashkët i disa partive politike. Ato mund të formojnë aleancat e tyre. Një grupim partish të abshkuar mes një marrëveshje që caktojnë një lider.

Në 2008 qe një formulë politike e pagjetur kërkun por thjesht i konvenjoi forca të caktuatra në atë kohë për të krijuar një formulë koalicioni por nuk kishte definicion të qartë sipas standartevfe që pranon ligji zgjedhor në vende demokratike. Ajo formulë sihte ndarje mandatesh. Asgjë më shumë. Për ti krijuar mundësinë disa partive për të marrë vota, por gjithmonë përfituesit ishin partitë e mëdha. Ra dhe ajo traditë. Tradita ra se ndodhi një ngjarje e madhje ndodhi një tërmet politik dhe ndryshoi kushtetuta. Ndryshimi i kushtetutës prishi një tradit. Ligji zgjedhor do të ndryshojë ligjet e reja.

Kjo tregon që fjala tërmet politik ka dimensione të shumta.

Mirë lëvizje tektonike politike. (qesh) Nga kjo pikpamje ça dua të them kthehmi se qe një shaka. Ndrsyhimi i kushtetutës ka krijuar një thyerje të traditës. Koalicionet do kishin një qasje tjetër.

Formulimi, partitë paracaktojnë që në marëveshje se cilat numri në listat e tyre do ti përkasin secilës parti. Psh në Tiranë mund të jetë numri 1 Basha, 2 Kryemadhi. Mendova një listë si e mendoj une listen po te isha Basha po sjam. 3 do lejmë shpëtim idrizi.

Zoti Murrizi ti ke aftësi të veçanta për divijim humori dhe s’te kap dot në atë drejtim.