Hyjnë në fuqi sanksionet, ndalohet furnizimi me naftë nga Venezuela

Embargoja amerikane ndaj Venezuelës hyri në fuqi sot dhe qëllimi është që presidenti Nicolas Maduro të japë dorëheqjen nga një dobësim të mëtejshëm të ekonomisë.

Kompanitë amerikane janë të ndaluara jo vetëm për të blerë naftë nga kompania vendase PDVSA dhe filialet e saj, por edhe që të gjithë personat juridikë jashtë vendit të përdorin sistemin bankar amerikan për furnizim me naftë nga ky vend.

Kjo është një nga masat e shpallura nga presidenti Trump me qëllim rrëzimin e Maduros dhe zëvendësimin e tij me liderin e opozitës Juan Guaido.

Shtetet e Bashkuara dhe më shumë se 50 vende të tjera kanë njohur këtë të fundit si president të përkohshëm që në janar.

Që në fund i vitit 2018, Venezuela ka eksportuar një gjysmë milion fuçi në ditë në Shtetet e Bashkuara, dhe tre të katërtat e të ardhurave të naftës ka ardhur nga konsumatorët amerikanë.

Maduro akuzon presidentin Trump se po zhvillon një luftë ekonomike kundër Venezuelës.

Rusia ka deklaruar nga ana e saj sanksionet e SHBA janë të paligjshme dhe do të punojnë me Venezuelën për t’u rezistuar atyre./real-news.tv/