I ftohti rrezik për infarkt. Ja si ta shmangni!

WinterHeartAttack-1200x600.jpg

Kardiologët suedezë kanë ngritur alarmin: sulmet në zemër në dimër janë më të shpeshta. Kjo është arsyeja pse ju duhet t’i kushtoni më shumë vëmendje nëse vuani ose jeni në rrezik të sëmundjeve të zemrës.

Cila është lidhja mes të ftohtit dhe infarktit?-Ushqimi, alkooli, por mbi të gjitha të ftohtit janë përgjegjësit kryesorë për kulmin e infarkteve që regjistrohen natën ndërmjet 24 dhe 25 dhjetorit.

Gabimi i shumë faktorëve, ndër të cilët temperaturat e ulëta dhe fakti që enët e gjakut të disa njerëzve në rrezik nuk janë gjithmonë në shëndet të përsosur, gjatë festave të fundvitit dhe pas, ka një rritje prej 37% të sulmeve në zemër, ndërsa rritja zgjerohet në + 27% të ditës së nesërme dhe bie me + 20% më 1 janar.

Studimet që tregojnë se i ftohti i madh është një rrezik i mundshëm për zemrën janë të shumta. Gjithashtu, në Suedi një studim i publikuar në “Jama” ka treguar se në ditët me temperaturë nën 0 °C rritet numri i infarkteve.

Vasokonstrikcioni në fakt mund të shkaktojë shkatërrimin e pllakave aterosklerotike. Rritja e vetme me 8 gradë e temperaturës zvogëlon rrezikun e sulmit në zemër me 3%.

Shmangni sforcimet dhe qëndrimin në të ftohtë-Lidhja midis lodhjes dhe temperaturës polare mund të jetë një armik i vërtetë për zemrën dhe të rrisë rrezikun e një sulmi në zemër deri në 34%. Edhe infeksionet e frymëmarrjes rritin deri në 6 herë rrezikun e marrjes së një sulmi në zemër.

Kështu që sugjerimi është të zvogëlohet ekspozimi ndaj të ftohtit përmes veshjeve dhe ngrohjes së duhur, duke shmangur sforcimet kur temperaturat janë nën zero ose sportet dimërore të domosdoshme.

Mundësia e një infarkti është gjithashtu e konsiderueshme, sidomos nëse zgjidhni aktivitetin fizik në mëngjes, midis 6 dhe 10, kur probabiliteti i ngjarjeve kardiovaskulare është maksimal brenda 24 orëve./real-news.tv/

scroll to top