fbpx

I vetëm mes 10 mijë pinguinëve/ Imazhet fantastike nga Antarktida..

Screenshot_21-3.jpg

Fotografi, Stefan Christmann kaloi dy dimra radhazi me një koloni prej 10.000 pinguinësh perandorë në Atka Bay, Antarktidë.

Christmann ishte një ndihmës kamera dhe fotograf ekspedite për një dokumentar të  BBC-së, rrëfyer nga David Attenborough.

Ai gjithashtu ka prodhuar imazhe për botime përfshirë National Geographic dhe ka fituar çmimin e “Fotografit të Vitit” në Muzeun e Historisë Natyrore në vitin 2019.

Në librin e tij të ri për pinguinët, “Një histori e mbijetesës”, ai ndan disa nga imazhet e tij të preferuara nga Antarktida.

“Gjatë kohës së dimrit bëhet shumë e rrezikshme të fluturosh brenda dhe jashtë Antarktidës,” tha ai.

Ndërkohë tregoi disa nga karakteristikat e pinguinëve perandorë, të cilët i ka vëzhguar nga afër për një kohë të gjatë.

“Pinguinët perandorë janë krijuar për shumë gjëra, por kur bëhet fjalë për çiftimin bëhet mjaft e qartë se balancimi nuk është pika e tyre e fortë. Kur mashkulli shkel në pjesën e prapme të femrës, ai përpiqet të gjejë një qëndrim të sigurt”.Fotografi përshkruan ekspeditat e tij në Antarktidë si “jashtëzakonisht emocionuese’”. “Baza vetë është shumë e madhe dhe moderne dhe nuk ka asgjë që do të humbisni për një jetesë bazike. Në fillim, është gjithçka e re dhe emocionuese, por më vonë kupton që po ‘humbet’ familjen dhe miqtë, si dhe rutinën e zakonshme.Gjërat më të këqija janë stuhitë, të cilat mund të zgjasin me javë në të njëjtën kohë, kur stacioni dridhet dhe madje edhe pllakat në dhomën e ngrënies gjëmojnë. Këto ditë mund të ndiheni si të burgosur. Por është gjithashtu një pjesë e jetës në stacion”.

“Pinguinët Perandorë nuk ndërtojnë ndonjë fole dhe prandaj duhet të ruajnë me kujdes vezën e brishtë në këmbët e tyre. Me çdo hap që bëjnë, ata rrotullojnë vezën nga pak, për ta ngrohur në mënyrë të barabartë nga të gjitha anët.

Strategjia e grumbullimit është një sjellje që duhet të mësohet nga zogjtë e rinj të pinguinit në fillim të jetës së tyre.Është një nga gjërat më të lezetshme që kam parë ndonjëherë. Pavarësisht se prindërit e tyre ishin jashtëzakonisht të qetë dhe të organizuar ndërsa ishin duke u grumbulluar, të rinjtë përpiqen të shkojnë drejt qendrës së ngrohtë duke u bashkuar me bashkëmoshatarët e tyre”.

Megjithatë, Christmann ka një paralajmërim.

“Gjatë dekadave të fundit, rrymat oqeanike që ngrohen ngadalë kanë ndikuar në shumë mënyra në qëndrueshmërinë  e akullit. Pinguinët perandorë normalisht shumohen në akullin e detit. Kur është koha që ata të kthehen në oqean, ata duhet të marrin hapa të rrezikshëm nga shkëmbinjtë e pjerrët të akullit. Ndërsa kjo duket spektakolare, në realitet është një sjellje që nuk duhet të ekzistojë. Mjerisht, zgjedhjet njerëzore dhe ndikimi ynë në mjedis, madje ndikojnë në ekosistemet e largëta në të cilat nuk ka popullatë të konsiderueshme të njerëzve”, thotë Christmann.

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303