Ja se çfarë problemesh na shkakton mungesa e gjumit

Nga shëndeti mendor tek mënyra sesi trupat tanë ruajnë yndyrën, hulumtimet e fundit po shtojnë prova që ilustrojnë se sa mund të ketë ndikim privimi i gjumit në shëndetin tonë individual dhe kolektiv.

Marrja e gjumit adekuat ndihmon në forcimin e sistemit tonë imunitar dhe shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve kardiovaskulare dhe metabolike, përfshirë obezitetin dhe diabetin tip 2.

Një mënyrë e tillë privimi nga gjumit na dëmton, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Pensilvania, tregojnë se si ndikon kjo mungesë e gjumit  në rritjen e lipoproteinave që kanë të bëjnë me formimin e pllakave yndyrore të rrezikshme në arteriet.

Ekspertët nuk janë ende në gjendje të përcaktojnë saktësisht se pse gjumi i mjaftueshëm është problem, por ata thonë se stresi nga puna jo vetëm që ndikon në gjumin tonë, por se mungesa e gjumit i bën punët tona më stresuese.