fbpx

“Jelekverdhët” ende aktivë në Francë

Protestuesit “jelekverdhë” nga e gjithë Franca planifikojnë të mblidhen në Paris të shtunën për të shënuar përvjetorin e parë të lëvizjes së tyre.

Demonstratat javore që shkaktuan trazira në disa pjesë të Francës në fund të vitit të kaluar çdo të shtunë për të kërkuar kërkesat e tyre.

Edhe pse protestat janë ndërprerë, tre të katërtat e njerëzve francezë të anketuar nga sondazhet Odoxa në tetor thanë se ata menduan se lëvizja, e njohur në frëngjisht si “Gilets Jaunes”, nuk kishte mbaruar.

“Nuk e di sa do të zgjasë,” tha Stéphanie Logrieco. “A do të heqim dorë më në fund? Nuk e di. Por, në çdo rast, ajo që kemi bërë deri më tani është e bukur. Ne mblodhëm turmat dhe zgjuam ndërgjegjen, dhe unë jam i lumtur për këtë”-tha protestuesja.

Disa sondazhe të kohëve të fundit sugjerojnë se shumica e francezëve nuk duan që jelekët e verdhë të mobilizohen përsëri, edhe nëse ata simpatizojnë qëllimet e tyre.

Por, edhe pa ndryshuar operacionin apo axhendën e qeverisë, jelekët e verdhë kanë arritur një efekt të ndryshëm politik: një grup njerëzish që thonë se ndiheshin të padukshëm, kanë gjetur një mënyrë për të bërë zërat e tyre të dëgjohen./real-news.tv/