fbpx

Këto 6 ushqime mund të bëhen helmuese nëse s’i hani siç duhet

Ka disa ushqime që mund të jenë shumë të rrezikshme për shëndetin tonë. Por nëse nuk i hani siç duhet, si për shembull mjaltin, mund të ketë pasoja deri në fatale, për shëndetin tonë.

Këto janë 6 ushqime që mund të bëhen të rrezikshme për shëndetin tuaj, nëse nuk tregoheni ekstra të kujdesshëm:

Mishi i kuq, mishi i shpendëve dhe ushqimi i detit

Kur grumbulloni mish, shpendë ose ushqime deti, temperatura e lartë bën që proteinat në mish të ndryshojnë dhe të bëhen të rrezikshme për shëndetin tuaj. Për të shmangur rreziqet shëndetësore, duhet të gatuani mishin tuaj në një temperaturë më të ulët. Në këtë mënyrë, temperatura e ulët do të zvogëlojë grumbullimin e substancave kancerogjene në ushqimin tuaj.

Mjalti

Ndoshta nuk e dini, por mjalti përmban shumë toksina. Pasi mblidhet, mjalti kalon përmes një procesi të pasterizimit për të eliminuar këto toksina. Sidoqoftë, ngrënia e mjaltit të pa pasterizuar mund të jetë shumë e rrezikshme për shëndetin tuaj. Vetëm një lugë çaji mjaltë ose mjaltë që nuk është pasterizuar siç duhet mund të shkaktojë dhimbje koke, marramendje dhe të vjella.

Patatet

Nëse patatet lihen në kushte të këqija, si hapësira me lagështirë ose nëse qendrojnë gjatë jashtë, ato mund të fillojnë të mbijnë. Nëse patatet  nxjerrin filiza rekomandohet shumë që t’i hidhni, edhe nëse i keni prerë filizat. Këto patate mund të përmbajnë një helm dhe vetëm një patate mund të çojë në probleme gastrointestinale si të vjella, dhimbje barku dhe diarre.

Bajamet

Ekzistojnë 2 lloje të ndryshme bajamesh: të ëmbla dhe të hidhura. Bajamet e hidhura thuhet se përmbajnë sasi relativisht të mëdha të cianidit të hidrogjenit dhe ngrënia e vetëm 5-10 bajameve të hidhura të papërpunuara mund të shkaktojnë probleme për të rriturit dhe mund të sjellin pasoja fatale tek fëmijët.

Sidoqoftë, bajamet e hidhura të përpunuara mund të jenë akoma të sigurta për tu ngrënë për sa kohë që i gjithë cianidi i hidrogjenit nxirret gjatë procesit të rafinimit. Por nëse jeni jashtë në pyll dhe vëreni një pemë bajamesh, mos rrezikoni të hani kokrrat e saj.

Buka

Edhe pse buka është një ushqim që konsumohet rregullisht, disa lloje të bukës mund t’ju bëjnë më shumë dëm sesa të mirë. Buka e bardhë e paketuar përmban miell shumë të përpunuar dhe aditivë që mund ta bëjnë atë jo të shëndetshëm. Ngrënia e bukës së bardhë shpesh mund të shkaktojë mbipeshë, sëmundje të zemrës dhe diabet.

Qumështi

Nëformën e tij natyrale, qumështi është një përzierje e ujit, proteinave, sheqernave, mineraleve dhe vitaminave. Edhe pse qumështi ofron përfitime të mëdha shëndetësore, ka ende disa rreziqe për të cilat duhet të jemi të vetëdijshëm. Pirja e qumështit në sasi të rregullt është e shëndetshme, por pirja e tepërt e tij mund të rrisë rrezikun për të zhvilluar arteriosklerozë dhe sëmundje kardiovaskulare.

Për më tepër, konsumimi i shumë kalcium nga qumështi mund të shkaktojë kancer të vezoreve tek gratë dhe kancerin e prostatës tek burrat. Mbajtja e një konsumi të ekuilibruar të qumështit është thelbësor për një dietë të shëndetshme.