fbpx

Kthesë e fortë nga PS, arrihet marrëveshja për Kodin Zgjedhor

Screenshot_1-4.jpg

Palët kanë arritur marrëveshjen për reformën zgjedhore. Nga brenda Pallatit të Kongereseve mësohet se marrëveshja pothuajse ka përfunduar dhe se është arritur konsensusi.

PS ka hequr dorë nga depolitizimi. Pranojnë përfshirjen 100% të identifikimit elektronik të votuesve në zgjedhje.

Kjo shihet si mundësia më e mirë për të ndaluar votimin në shumë se një herë. Palët zgjidhën edhe çështjen që mbajti pezull dakordësinë për 4 ditë, atë të përbërjes së komisioneve zgjedhore.

Burime bëjnë me dije se PS u tërhoq nga depolitizimi i administratës zgjedhore në zgjedhjet e ardhshme. PS e mori këtë vendim të papritur, pasi PD kërkoi që administrata publike të jetë e përjashtuar sipas një formule të propozuar nga BE.

Mësohet se PD e pranoi në mëngjes këtë formulë për depolitizimin. Për zgjedhjet e ardhshme, komisionet do të mbeten siç janë aktualisht. Pjesë e dakordësisë mes palëve për administrimin zgjedhor është edhe riformatimi i KQZ.

Ky do të jetë një organ i ndarë në tre trupa të balancuara politike. Kryetari zgjidhet me konsensus, nënkryetari nga opozita.

Ndërkaq, Puna e Këshillit Politik nuk ka mbaruar. Puna do të vijojë për çështjet e tjera në Këshill, që nuk kanë të bëjnë me administratën zgjedhore.

Palët kanë rënë dakord që Parlamenti të mos e ndryshojë dot draftin pa pëlqimin e palëve në Këshillin Politik. Mësohet se rol kyç në dakordësinë mes palëve ka patur Komisioni Europian.

Ndërkaq, detajet më të hollësishme pritet të jepen nga palët pas përfundimit të mbledhjes së Këshillit Politik, ku janë të pranishëm edhe ambasadorët.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303