fbpx

Kush është Kamala Harris, gruaja e parë me ngjyrë që mund të drejtojë Amerikën

Kandidati për president, Joe Biden zgjodhi senatoren Kamala Harris si zëvendëspresidenten e SHBA-së, nëse ai fiton zgjedhjet në nëntor. Ajo është gruaja e parë me ngjyrë për postin e zëvendëspresidentes.

Kush është Kamala Harris?

Ylli i senatit të Kombeve të Bashkuara, po ngrihej shpejt, ku ajo hyri në garën presidenciale si kandidatja nga demokratët në fillim të 2019-ës. Liberalët e dashuruan atë, pasi ishte fytyra e së ardhmes së partisë, një grua e re dhe me ngjyrë. Pavarësisht se hyri në garë si një pararendëse e menjëhershme, Harris, e cila ishte edhe e vetmja grua afrikano-amerikane që garonte, u largua në fund të vitit. Lufta e saj për të ruajtur mbështetjen u ndoq nga një paaftësi për të artikuluar pozicione të qarta politike dhe një kundërpërgjigje nga përpjekja për të sulmuar procesverbalin e rivalit në garë, Joe Biden gjatë një debati në qershor 2019.

Shumë njerëz menduan se kjo luftë i dha fund shanseve të saj për t’u konsideruar për pozicionin e zëvendëspresidentit. Por ata gabuan.

From left, Democratic presidential candidate Joe Biden, his wife, Jill Biden, vice presidential candidate Kamala Harris and her husband, Douglas Emhoff, at Alexis Dupont High School in Wilmington, Delaware, Aug. 12, 2020.

Në vitin 2010, Harris u bë gruaja e parë me ngjyrë që u zgjodh Përfaqësuese Ligjore e Kalifornisë në Senat. Ajo u rizgjodh në 2014-ën. Sipas Biden, kur Harris ishte avokate e përgjithshme në Kaliforni, ajo bashkëpunoi ngushtë me djalin e tij të ndjerë, Beau Biden.

Harris, 55 vjeçe, e bija e emigrantëve nga Xhamajka dhe India, u bë e njohur me aktivistët liberale për marrjen në pyetje, në mënyrë të ashpër të të emëruarve dhe zyrtarëve nga administrata e Presidentit Donald Trump, përfshirë edhe kandidatin e Gjykatës Supreme, Brett Kavanaugh dhe ish-Prokurorin e Përgjithshëm Jeff Sessions, gjatë seancave dëgjimore në Senat, informon dritare.net

Si një nga kritiket më të hershme të kongresit për politikat e Trump për imigracionin, Harris nxiti një marrëveshje për të mbrojtur nga dëbimi ata emigrantë që erdhën në vend pa dokumente kur ishin fëmijë, një grup i njohur si Ëndërrimtarët.

Harris bëri histori në vitin 2016 kur ajo u bë gruaja e parë me ngjyrë e zgjedhur në Senatin e SHBA-së, dhe ajo është distancuar nga kritikat për politikat e identitetit, term që sipas saj po e përdorin për të margjinalizuar problemet e racës, gjinisë dhe orientimit seksual.