fbpx

Mafia shqiptare, miti i rrezikshëm që shtrembëron pikëpamjen tonë për tregtinë globale të drogës

file-20190117-32837-1n6ollk.jpg

Burimi: The conversation/ Përktheu real-news.tv

Gjatë disa muajve të fundit, nëse jo vite, media britanike ka raportuar pretendime nga autoritetet e zbatimit të ligjit për një rritje të kriminalitetit të rëndë dhe të komplikuar të kryer nga grupet e krimit të organizuar shqiptar, shpesh të referuara si “mafia shqiptare”.

Këto banda janë lidhur veçanërisht me trafikimin e qenieve njerëzore nga Ballkani dhe rritja e dhunës në botën e trafikut të drogës. Në të vërtetë, këto grupe duket se kanë pushtuar një territor të konsiderueshëm, por jo vetëm, në tregtinë e kokainës, sipas raporteve të Agjencisë Kombëtare të Krimit (NCA) duke deklaruar se ndërsa grupet shqiptare përbëjnë vetëm një përqindje të vogël (0.8%) të kriminelëve të organizuar Mbretëria e Bashkuar, ato luajnë një rol të madh në tregun e kokainës në vend.

Agjencia Kombëtare e Krimit (NCA) gjithashtu ka konfirmuar se angazhimi i këtyre bandave në trafikimin e qenieve njerëzore është veçanërisht shqetësues dhe se  përfshin kryesisht viktima nga Shqipëria apo vendet fqinje, të cilët zakonisht janë joshur për të udhëtuar në Mbretërinë e Bashkuar me premtime të rreme për vende pune. Përderisa nuk ka prova për të treguar që grupet e përfshira në tregtinë e drogës, sidomos kokainës, janë të njëjtat grupe të përfshira në trafikimin e qenieve njerëzore, autoritetet nuk hezitojnë të flasin për grupet kriminale shqiptare si rrjete policore kriminale, duke kryer një varg serioz vepra.

Historia

Pa hedhur poshtë gjendjen e viktimave të trafikimit të qenieve njerëzore apo analizën e agjencisë së inteligjencës të tregtisë së drogës, ajo që po dëshmojmë këtu është një shembull tjetër se si krijohet një mit, ndërtohet dhe pastaj vazhdon.

Në këtë rast, është “miti i mafias”, një ndërtim specifik i një krimi, ku etnia është karakteristika kryesore e një “personi tjetër” që nga njëra është i frikësuar dhe nga ana tjetër promovohet.

Miti i mafias shpesh lidhet me grupet më të njohura të krimit të organizuar, si mafia italiane, ruse dhe japoneze. Kur këto grupe thirren me emrat e tyre të veçantë, siç është “cosa nostra” siciliane (ose italiane amerikane), “ndrangheta” e Kalabrisë, “bratva” ruse, ose “yakuza” në Japoni, atë që ata kanë të përbashkët është fakti që ata ngjallin imazhe të organizatave sekrete, që përfshihen në krime, dhunë dhe korrupsion. Në thelb, organizatat në dukje janë ndërtuar mbi traditat, normat, vlerat dhe ritualet e përbashkëta të rrënjosura në etnicitetin e përbashkët të individëve brenda tyre.

Dhe kështu, ndërsa krimi i organizuar është më së shumti një treg pune ose fenomen i bazuar në aktivitet (i angazhuar në trafik droge ose kontrabandë të njerëzve, për shembull), kur lexojmë për mafien, shpesh, nëse jo gjithmonë, në lidhje me përkatësinë etnike: italianët, rusët , kinezët, japonezët, turqit – dhe, aktualisht, shqiptarët. Etiketa mafioze shpesh zbatohet për grupe të ngushta etnike që kanë një kulturë të bazuar në nder dhe janë veçanërisht të lidhura me strukturat familjare, siç është kanuni shqiptar.

Veprimtaritë e shkëlqyera në terren të kryera nga akademikët, përfshirë intervistat me shkelësit, rastet gjyqësore dhe llogaritë etnografike, tashmë kanë treguar se si grupet kriminale shqiptare aktualisht kanë mungesë koordinimi kur veprojnë jashtë vendit, si në SHBA, Kanada, Australi dhe Britani të Madhe. Në shumicën e rasteve, ata gjithashtu nuk kanë lidhje direkte me grupet kriminale në vendin e tyre të origjinës.

Të bashkuar?

Shqiptarët që veprojnë në tregtinë ilegale të drogës gjithashtu punojnë me grupe të tjera, të tilla si klanet ndrangheta. Është pothuajse e sigurt se këta shqiptarë kanë akses të drejtpërdrejtë me prodhuesit e drogës (dhe sidomos kokainës) në vende si Bolivia dhe Peruja. Këto grupe janë kryesisht të angazhuara me shpërndarjen, sesa trafikimin e drogave. Kjo do të thotë se ata shpesh presin kokainën pasi të ketë arritur përmes porteve përkatëse të hyrjes dhe lidhin marrëveshje me ato grupe që merren me trafikimin aktual, siç janë klanet e ndrangheta të Kalabrisë.

Ka konfuzion të gjerë mbi rolin e trafikantëve dhe atyre që shpërndajnë drogë pasi kanë hyrë në mënyrë ilegale në një vend. Dhe kjo është e kuptueshme pasi është një rrjet kompleks. Por ata që marrin drogë dhe e shpërndajnë atë tek shitësit e tjerë, brenda ose jashtë rrjeteve të tyre, janë ata që ekspozohen dhe përballen me rreziqet më të mëdha. Ata merren me shpërndarjen e drogës në mënyrë sa më të shpejtë, edhe kur kjo nënkupton operimin përmes kërcënimit dhe dhunës kur përballen me grupe rivale që tregtojnë produkte të njëjta ose të ngjashme.

Rrjetet shqiptare janë referuar si shpërndarës veçanërisht të besueshëm. Por rëndësia e tyre në botën e drogës duhet të vihet në pikëpyetje. Ata ende varen nga trafikantët të cilët fillimisht prodhojnë, organizojnë dhe transportojnë drogën të parët.

Deri në një farë mase, ideja e një mafie shqiptare shumë mirë të organizuar globalisht, mbetet një mit që krijon stereotipe negative brenda diasporës globale të emigrantëve shqiptarë. Gjithashtu, krimi kriminal global është shpesh një kombinim i strukturave komplekse dhe një ekuilibër delikat i roleve të ndryshme, të cilat luhen nga një larmi e madhe individësh. Etnia e ndarë mund ta lehtësojë ose ta mundësojë këtë deri në një farë mase, por sigurisht që nuk e krijon atë./real-news.tv/

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303