May anulon votmin e marrëveshjes së Brexit

Theresa May njoftoi se ka anuluar votën vendimtare të martën mbi marrëveshjen e saj të Brexit sepse ajo “do të refuzohet me një diferencë të konsiderueshme”.

Kryeministrja britanike tha se deputetët mbështetën pjesën më të madhe të marrëveshjes që ajo ka arritur me BE-në, por ka pasur shqetësime lidhur me kundërshtimin e Irlandës Veriore.

May shprehu besimin se marrëveshja ende mund të aprovohet nëse adresohen shqetësimet e deputetëve.

Dhe kjo, shtoi kryeministrja, është ajo çka do të bëjë në ditët e ardhshme.

Në deklaratën e saj, May tha se ajo do të “shtyjë” votimin derisa të adresohen shqetësimet mbi planin rreth kufirit të Irlandës së Veriut.

Ajo nuk ka treguar deri tani kur do të mbahet votimi mbi marrëveshjen e saj, por vuri në dukje se duhet të ndodhë para 21 janarit.

May u tha deputetëve se do të fliste me krerët e BE përpara një samiti më vonë gjatë kësaj jave, lidhur me “shqetësimet e qarta” të shprehura nga deputetët.

Dhe ajo gjithashtu do të “shqyrtojë nga afër mënyrat e reja të fuqizimit të Dhomës së Përbashkët për të siguruar që çdo dispozitë për kufirin e Irlandës ka legjitimitet demokratik”.

Ajo përsëri hodhi poshtë të gjitha alternativat e tjera që janë propozuar për marrëveshjen e saj – përfshirë një referendum të mëtejshëm dhe daljen nga BE pa marrëveshje.

Parlamentarët në Mbretërinë e Bashkuar duhej t’u jepej mundësi për të miratuar ose refuzuar marrëveshjen në të ashtuquajturin “votim domethënës” të martën në mbrëmje.

Javët e fundit, May u përpoq të fitonte përkrahjen për marrëveshjen e saj, por me një numër të lartë të deputetëve të saj të Partisë Konservatore kundër saj, ajo nuk duket se do të ketë shumë sukses.

Të dielën, May paralajmëroi se dështimi për të mbështetur marrëveshjen e saj të Brexit mund të rrezikonte anulimin e Brexit nga Britania e Madhe.

Lër një koment