fbpx

NASA dëgjon tingujt e çuditshëm në Mars

Marsi është plot me tinguj delikate dhe falë misionit të InSight të NASA-s, ne jemi në gjendje t’i dëgjojmë ato.

Sizmometri i sondës së palëvizshme, Eksperimenti Sizmik për strukturën e brendshme, është mjaft i ndjeshëm për të kapur edhe lëvizjet më të vogla.

Sizmometri ka regjistruar edhe tërmetet në Mars. Aktiviteti sizmik mund të pikturojë një pamje të brendshme të një planeti dhe si u formua, i cili është një nga objektivat kryesore të InSight për Marsin.

InSight zbarkoi në Mars në Nëntor 2018 dhe vendosi sizmometrin në sipërfaqen e tij në shkurt. Por Planeti i Kuq nuk prodhoi asnjë tingull deri në prill.

Madje edhe atëherë, ndodhi diçka e çuditshme.

Sipas një sinjali sizmik që u regjistrua më 6 prill, dhe nga të gjitha indikacionet, ekipi i InSight beson se ky tingull është një tërmet nga brenda planetit sesa diçka në sipërfaqe. Por sinjali ishte në një frekuencë të lartë dhe asgjë e tillë nuk është prodhuar që nga ajo kohë.

InSight ka zbuluar më shumë se 100 ngjarje të tilla që nga muaji prill dhe studiuesit vlerësojnë se 21 prej tyre mund të jenë tërmete.

NASA ndau disa regjistrime të zhurmave të kapura në maj dhe korrik. Të dy ndodhën nën kufirin njerëzor të dëgjimit, por u përpunuan që të mund t’i dëgjonim. Tërmeti i majit pati një magnitude 3.7 dhe tërmeti i korrikut arriti në 3.3.

Por, planeti Mars nuk ka pllaka tektonike, të cilat janë shkaku i tërmeteve në Tokë. Tërmetet marsiane shkaktohen nga ftohja dhe tkurrja, të cilat krijojnë fraktura stresi në kore.

Marsi ka një sipërfaqe të rrëzuar, e cila lejon që tërmetet të vazhdojnë për rreth një minutë. Në Tokë, tërmetet zgjasin për sekonda në të njëjtën kohë.

Studiuesit janë mësuar të filtrojnë tinguj të tjerë që mbledh sizmometri i ndjeshëm.

Në dhjetor, InSight regjistroi tingujt e erës në Mars.

“Ka qenë emocionuese, veçanërisht në fillim, të dëgjoje dridhjet e para nga toka,” tha Constantinos Charalambous, një anëtar i ekipit të shkencës së InSight në Imperial College London. ”

Në një nga mostrat e tingullit, gjithashtu mund të dëgjohet një bilbil i çuditshëm. Studiuesit mendojnë se ka ndërhyrje në elektronikë në sizmometrin./real-news.tv/