NASA dhe Kina bashkëpunojnë në misionin e Hënës

Agjencitë hapësinore të Shteteve të Bashkuara dhe Kinës janë në kontakt dhe po koordinojnë përpjekjet për eksplorimin e Hënës, tha NASA.

“Me miratimin e kërkuar nga Kongresi, NASA ka qenë në diskutime me Kinën për të shqyrtuar mundësinë e vëzhgimit të sondës së tyre, Chang’e 4, duke përdorur instrumentin tonë NASAMoon,”- tha administratori i NASA-s.

Ai konfirmoi një deklaratë të ngjashme të bërë të hënën nga nënkryetari i Komandës së Kinës në Programin Hënor të Eksplorimit, Wu Yanhua.

NASA ndan informacione nga një satelit amerikan ndërsa Kina u tha amerikanëve për gjerësinë, gjatësinë dhe kohën e uljes “në kohën e duhur”, tha ai.

Shpresa ishte që Anija kozmike e Zbulimit të NASA-s (LRO) mund të vëzhgonte uljen historike të anijes kozmike kineze në Hënë më 3 janar.

Vrojtime të tilla mund të ndihmojnë astronautët të përgatiten për misionet e ardhshme në Hënë.

Anija kozmike e NASA-s do të kalojë në vendin e uljes së Chang’e 4 më 31 janar dhe do të kapë fotografi, ashtu siç bëri për Chang’e 3 në vitin 2013.

Agjencia tha se gjetjet e rëndësishme që rezultojnë nga bashkëpunimi do të ndahen me komunitetin global të kërkimit në shkurt në një mbledhje të Kombeve të Bashkuara në Austri.

Që nga viti 2011, Kongresi amerikan kishte ndaluar NASA-n ose Zyrën e Shtëpisë së Bardhë për Shkencën dhe Teknologjinë të përdorin fonde federale “për të zhvilluar, hartuar, planifikuar, shpallur, zbatuar ose ekzekutuar një politikë, program, urdhër ose kontratë dypalëshe të çdo lloji, të marrin pjesë, bashkëpunojnë ose koordinojnë në mënyrë bilaterale në asnjë mënyrë me Kinën apo ndonjë kompani kineze. ”

Përjashtimet janë të mundshme, por NASA duhet të bindë Kongresin dhe FBI-në se veprimtaria “nuk do të përbëjë rrezik që të rezultojë në transferimin e teknologjisë, të dhënave ose informacioneve të tjera me sigurinë kombëtare ose implikimet e sigurisë ekonomike në Kinë ose në një kompani kineze”.

NASA tha në deklaratën e saj të premten se “të gjitha të dhënat të lidhura me këtë aktivitet janë në dispozicion të publikut” dhe “Bashkëpunimi i NASA-s me Kinën është transparent, reciprok dhe i dobishëm”./real-news.tv/