15.5 C
Tirana
E shtunë, 15 Qershor, 2024

TË FUNDIT

NASA shndërron dioksidin e karbonit në oksigjenin e frymëmarrjes në Mars

spot_img

Rover Perseverance i NASA-s ka regjistruar një tjetër hap për herë të parë në misionin e tij të fundit në Mars: shndërrimin e dioksidit të karbonit nga atmosfera e Marsit në oksigjen të pastër dhe të frymëmarrjes.“Ky është një hap i parë kritik në shndërrimin e dioksidit të karbonit në oksigjen në Mars”, tha Jim Reuter, administrator i asociuar për NASA.Sipas AFP, demonstrimi i teknologjisë u zhvillua në 20 Prill dhe NASA shpreson që versionet e ardhshme të instrumentit të përdorur eksperimental mund të hapin rrugën për eksplorimet e ardhshme njerëzore të Marsit.Jo vetëm që procesi mund të prodhojë oksigjen për astronautët e ardhshëm për të marrë frymë, por mund të bëjë të panevojshme tërheqjen e sasive të mëdha të oksigjenit nga Toka për ta përdorur si raketë shtytëse për udhëtimin e kthimit. Instrumenti, i quajtur MOXIE (shkurtimi i Eksperimentit të Shfrytëzimit të Burimeve të Oksigjenit në Situatë të Marsit), është një kuti e artë me madhësinë e një baterie makine dhe ndodhet brenda anës së përparme të djathtë të roverit.Ai përdor elektricitet dhe kimi për të ndarë molekulat e dioksidit të karbonit, për të prodhuar oksigjen dhe monoksid karboni. Në drejtimin e tij të parë, MOXIE prodhoi 5 gram oksigjen, ekuivalent me rreth 10 minuta oksigjen të frymëmarrjes për një astronaut që kryente aktivitet normal.Inxhinierët e MOXIE tani do të kryejnë më shumë teste dhe do të përpiqen të rrisin prodhimin e saj. Isshtë krijuar për të qenë në gjendje të gjenerojë deri në 10 gram oksigjen në orë. Projektuar në Institutin e Teknologjisë të Masaçusetsit, MOXIE u ndërtua me materiale rezistente ndaj nxehtësisë dhe i projektuar për të toleruar temperaturat qetësuese prej 800 Celsius të nevojshme për të funksionuar. Një shtresë e hollë ari siguron që ajo të mos rrezatojë nxehtësinë e saj dhe të dëmtojë roverin.Inxhinieri i MIT Michael Hecht tha se një version me një ton i MOXIE (instrumenti i përdorur aktualisht peshon 17 kg) mund të prodhojë afërsisht 25 tonë oksigjen të nevojshëm për një shpërthim të një rakete nga Marsi.Prodhimi i oksigjenit nga atmosfera e dioksidit të karbonit prej 96 përqind e Marsit mund të jetë një mundësi më e mundshme sesa nxjerrja e akullit nga nën sipërfaqen e tij, pastaj elektrolizimi i tij për të bërë oksigjen. Këmbëngulja zbarkoi në Planetin e Kuq në 18 Shkurt në një mision për të kërkuar shenja për jetën e kaluar.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Më të lexuarat