17.5 C
Tirana
E shtunë, 15 Qershor, 2024

TË FUNDIT

NASA shpreson të zbulojë jetën në Mars

spot_img

Mund të jetë më e lehtë për të zbuluar shenjat e jetës së lashtë në Mars se sa në Tokë, thonë shkencëtarët lidhur me misionin e ardhshëm të NASA-s.

Roboti me gjashtë rrota do të ulet në Planetin e Kuq në vitin 2021 me qëllimin specifik të përpjekjes për të identifikuar provat e jetës në Mars.

Do të kërkojë të dhëna në gurë që janë ndoshta 3.9 miliardë vjeçarë.

Konfirmimi i jetës në Tokë në atë moshë është mjaft e vështirë, por Marsi mund të ketë ruajtje më të mirë, thonë studiuesit.

Bëhet fjalë për proceset dinamike të botës sonë që vazhdimisht i rrënojnë dhe riciklojnë gurët – procese që mund të fshijnë gjurmët e jetës.

“Ne nuk besojmë, për shembull, se Marsi ka patur pllaka tektonike siç ka patur Toka në pjesën më të madhe të historisë së saj”, tha Ken Ëilliford nga Laboratori Jet Propulsioni i NASA (JPL) në Kaliforni.

“Shumica e rekordeve të gurit të Tokës janë shkatërruar nga nënndarje nën koren e oqeanit, por edhe shkëmbi i lënë në sipërfaqe është i dëmtuar në mënyra që nuk mund të ketë qenë në Mars.

“Pra, paradoksalisht, mund të ndodhë që shkëmbinjtë më të vjetër në Mars të ruhen më mirë se shumë shkëmbinj më të rinj në Tokë,” i tha ai BBC News.

Roboti i ri do të lëshohet në kraterin e Jezero-së, për të cilin vëzhgimet satelitore sugjerojnë se ka patur një liqen të thellë.

Shkencëtarët shpresojnë se nëse mikrobet jetojnë në ose rreth këtij trupi të ujit, nënshkrimet e pranisë së tyre do të mbahen në sedimentet që mund të shpohen lehtësisht sot.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Më të lexuarat