fbpx

Ndryshimet klimatike do të ndikojë në gjininë e fëmijëve që do të lindin

Ngrohja globale do të ketë efekte të ndryshme në planetin tonë, megjithatë mund të ndikojë drejtpërdrejtë në biologjinë tonë njerëzore, sugjeron hulumtimi.

Në mënyrë të veçantë, ndryshimi i klimës mund të ndryshojë përqindjen e të sapolindurve meshkuj dhe femra, me më shumë djem të lindur në vende ku rriten temperaturat dhe më pak djem të lindur në vende me ndryshime të tjera mjedisore, siç janë thatësirat.

Një studim i kohëve të fundit në Japoni gjeti një lidhje midis luhatjeve të temperaturës dhe një ulje të raportit seksual midis meshkujve dhe femrave në lindje, me konceptimet e djemve veçanërisht të prekshëm ndaj faktorëve të jashtëm të stresit, shkruan Dr. Misao Fukuda, autor i studimit udhëheqës dhe themelues i M & K Health Instituti në Hyogo.

Verën e kaluar, Fukuda dhe kolegët e tij bënë një studim të veçantë duke parë lindjet në zonat e goditura nga ngjarjet mjedisore që shkaktuan stres ekstrem. Ata përfshin Prefekturën Hyogo pas tërmetit të vitit 1995 të Kobesë; Tohoku pas tërmetit të madh në lindje të Japonisë së Madhe në vitin 2011 (dhe fatkeqësitë e mëvonshme bërthamore në termocentralin Fukushima Daichii); dhe Prefekturën Kumamoto pas tërmeteve të vitit 2016.

Nëntë muaj pas këtyre katastrofave, përqindja e foshnjave meshkuj të lindur në këto prefektura ra me rreth 6% dhe 14% nga viti i kaluar. Këto të dhëna mbështesin idenë se stresi i madh prek shtatzëninë, e cila ndryshon raportin e gjinisë së të porsalindurit, shkroi Fukuda dhe bashkëautoret e tij. /real-news.tv/