fbpx

Nën presion, Departamenti i Drejtësisë i SHBA mbron trajtimin e raportit të Mueller

Departamenti i Drejtësisë i SHBA mbrojti trajtimin e raportit të Këshilltarit Special të Robert Mueller duke shqyrtuar kontaktet midis fushatës së Presidentit Donald Trump në 2016 dhe Rusisë, ndërsa u përball me një presion në rritje për ta bërë publik dokumentin.

Departamenti tha se Prokurori i Përgjithshëm William Barr duhet të ruante informacionin konfidencial nga dokumenti gati 400 faqesh pasi raportet dolën në media se anëtarët e ekipit të Mueller ishin të pakënaqur me mënyrën se si Barr kishte përshkruar konkluzionet e tij kryesore.

Kryetari i Komitetit Gjyqësor i Dhomës së Përfaqësuesve, Jerrold Nadler, i cili ushtroi presion ndaj prokurorit të përgjithshëm për të bërë publik  të gjithë raportin e paautorizuar në Kongres, zgjeroi kërkesat e tij.

Demokrati Nadler i bëri thirrje Barr që të publikojë menjëherë përmbledhjet e dokumentit të përgatitur nga ekipi i Mueller. Ai gjithashtu i kërkoi Barr që të dorëzojë komunikimet midis ekipit të këshilltarit special dhe departamentit për raportin.

Departamenti tha se këto përmbledhje përfshijnë informata sekrete të jurisë që nuk mund të bëhen publike sipas ligjit.

Barr, i emëruar nga presidenti republikan, është zotuar të lëshojë një version të redaktuar të raportit nga mesi i prillit.

Barr tha javën e kaluar se hetimi 22-mujor i Mueller nuk tregoi se fushata e Trump kishte lidhje me Rusinë në zgjedhjet e 2016. Barr shtoi gjithashtu se Mueller gjithashtu nuk arriti në një përfundim nëse Trump kishte ndërhyrë ilegalisht me hetimin e Rusisë, e cila ka hedhur një hije mbi presidencën e tij.

Sipas prokurorit Barr, nuk kishte dëshmi të mjaftueshme për të treguar se Trump ka penguar drejtësinë të hetojë.

New York Times dhe Washington Post raportuan se disa hetues ishin të pakënaqur me mënyrën se si Barr kishte përshkruar gjetjet e tyre.

Kongresi, jo Barr, duhet të përcaktojë se çfarë bëhet publike, tha Nadler.

Drejtori i FBI Christopher Wray i tha Kongresit se ai nuk e kishte parë raportin e Mueller./real-news.tv/