Ngrënia e thonjve zbulon diçka që nuk e dinit për karakterin tuaj

Kafshimi i thonjve nuk është vetëm një problem estetik sepse është një zakon shumë i vështirë për t’u zhdukur që kërkon vullnet të madh dhe vetëkontroll. 50% e popullsisë, kryesisht gra vuajnë nga ky problem dhe zakonisht shfaqet midis moshës 10 dhe 18 vjeç dhe mund të zgjasë për gjithë jetën.

Për vite me radhë, besohej se zakoni i kafshimit të thonjve ishte një tregues i pakuptueshëm i temperamentit nervor dhe ankthit. Sidoqoftë, sipas një studimi të ri, kjo dhe sjellje të tjera përsëritëse “të përqendruara në trup” mund të jenë shenja të diçkaje shumë të ndryshme.

Studimi, botuar në Gazetën e Terapisë së Sjelljes dhe Psikiatrisë Eksperimentale siguron që ngrënia e thonjve mund të jenë një tregues i perfeksionizmit.

“Ne besojmë se njerëzit me këto sjellje të përsëritura mund të jenë perfeksionistë, domethënë që ata janë në gjendje të pushojnë dhe të kryejnë detyrat e tyre me një ritëm normal. Prandaj, ata i nënshtrohen zhgënjimit, padurimit dhe pakënaqësisë kur nuk arrijnë të arrijnë qëllimet e tyre”, komenton Dr. Kieron O’Connor, autor i studimit.

Studimi përbëhej nga 48 pjesëmarrës me zakone të përsëritura, të tilla si kafshimi i thonjve të tyre, të cilët duhej t’i përgjigjen një seri pyetjesh për të përcaktuar sjelljen e tyre organizative dhe rregullimin emocional

Njerëzit të cilët kanë zakonin e kafshimit të thonjve shihen si njerëz perfeksionistë, organizativë, kanë një lloj personaliteti të karakterizuar nga prirja për të bërë plane të detajuara dhe për tu bërë të mbingarkuar me punën dhe shpesh janë irrituar nga mungesa e aktivitetit.

Kafshimi i thonjve dhe zakonet e tjera të ngjashme janë sjellje të përsëritura që merren për të lëshuar energji të mbyllur që i orienton këta njerëz drejt perfeksionizmit