Parlamenti i BE miraton marrëveshje tregtare me Japoninë

Parlamenti Europian miratoi ditën e sotme një marrëveshje me Japoninë e cila është quajtur si marrëveshja më e madhe tregtare në botë, duke mbuluar ekonomitë që përfaqësojnë një të tretën e PBB-së së botës.

Marrëveshja do të hyjë në fuqi në muajin shkurt dhe u festua si një fitore për Europën, e cilësuar si një kampione e tregtisë së lirë përballë proteksionizmit të presidentit amerikan Donald Trump dhe vendimit të Britanisë për t’u larguar nga BE.

“Partneriteti ynë ekonomik me Japoninë, zona më e madhe tregtare e negociuar ndonjëherë, tani është shumë afër të bëhet realitet”, tha komisionerja e tregtisë e BE Cecilia Malmstrom.

Duke folur për AFP përpara se ligjvënësit të aprovonin marrëveshjen, Malmstrom e quajti atë “një simbol, një sinjal” dhe shtoi: “Ne po tregojmë se nga ana jonë ne jemi në favor të tregtisë së hapur por të rregulluar. ”

Disa liderë të BE-së shohin marrëveshjen me Japoninë si një model të mundshëm për marrëdhëniet tregtare me Mbretërinë e Bashkuar në të ardhmen, sapo të largohet zyrtarisht nga blloku.

“Gjithçka është e pasigurtë me Mbretërinë e Bashkuar për momentin, por një ditë ose një tjetër do të duhet të negociojmë diçka”, tha Malmstrom, duke parashikuar se një marrëveshje britanike do të “shkonte edhe më tej” sesa Japonia.

Duke mbuluar më shumë se 630 milionë njerëz dhe ekonomi që shtojnë deri në një të tretën e prodhimit global, Marrëveshja e Partneritetit Ekonomik BE-Japoni ka qenë në diskutim që nga viti 2013.

Kur të hyjë në fuqi, ajo do të rregullojë pothuajse të gjithë tregtinë midis gjigantit aziatik dhe 27 ekonomive të mbetura të BE-së dhe, sipas Malmstrom, do të përfitojnë në veçanti fermerët europianë.

Lër një koment