fbpx

Pas divorcit me Jeff Bezos, ish-bashkëshortja e tij MacKenzie Scott ka dhuruar 1.7 miliard dollarë për bamirësi

MacKenzie Scott, dikur MacKenzie Bezos, tashmë ka dhuruar afro 1.7 miliard dollarë (1.4 miliard euro) të pasurisë së saj për një sërë organizatash bamirëse, pasi u zotua vitin e kaluar për të dhënë pjesën më të madhe të pasurisë gjatë jetës së saj.

Scott njoftoi të martën se ajo ka ndryshuar mbiemrin e saj në emrin e mesëm me të cilin u rrit, pas divorcit të saj nga Drejtori i Përgjithshëm i “Amazon”, Jeff Bezos, vitin e kaluar, shkruan CNN.

Scott mori një të katërtën e aksioneve në “Amazon” të Bezos në marrëveshjen e divorcit të çiftit vitin e kaluar, duke i dhënë asaj një pjesë të aksioneve prej katër për qind që ishte me vlerë më shumë se 35 miliardë dollarë në atë kohë. Vlera e saj neto aktualisht vlerësohet të jetë rreth 60 miliardë dollarë, sipas Indeksit të Bloomberg Billionaire’s.

“Si shumë, unë pashë gjysmën e parë të vitit 2020 me një përzierje të zemrës dhe tmerrit”, shkroi Scott. “Ajo që më mbush me shpresë është mendimi se çfarë do të vijë nëse secili prej nesh reflekton në atë që mund të ofrojmë”.

Dhurimi prej 1.7 miliard dollarësh u përhap në 116 organizata të përqendruara në njërën nga nëntë “fushat e nevojës”, shtoi ajo, përfshirë barazinë racore, barazinë LGBTQ+, demokracinë funksionale dhe ndryshimin e klimës.

Ndër organizatat që ajo mbështeti janë Fondi i Mbrojtjes Ligjore dhe Edukimit NAACP, Fondacioni “Obama”, Qendra Presidenciale e George W. Bush, RAINN dhe Fondacioni Evropian i Klimës.

Amazon CEO Jeff Bezos and wife MacKenzie set to divorce

Scott u nënshkrua në iniciativën Giving Pledge vitin e kaluar. Nisma, e nisur nga Warren Buffett dhe Bill dhe Melinda Gates, inkurajon njerëzit më të pasur në botë t’i kushtojnë një pjesë të madhe të pasurisë së tyre për kauza bamirësie, qoftë gjatë jetës së tyre, qoftë në testamentet e tyre.

Bezos, njeriu më i pasur në botë, është kritikuar më parë për mos kontributin e më shumë të pasurisë së tij në filantropi, por ka dhuruar miliarda dollarë vitet e fundit për organizatat që veprojnë për ndryshimin e klimës dhe ato të ushqimit. Ai nuk e ka nënshkruar Betimin e Dhënies.