fbpx

“Perëndimi s’ka kohë për Ballkanin”

donald-trump-angela-merkel-g7-summit.jpg

Administrata e Donald Trump nuk ka shumë kohë për Ballkanin. Ky është mendimi i ekspertit,  Daniel Hamilton, në Shkollën për Studime Ndërkombëtare në Universitetin “Johns Hopkins” në Uashington.

Ai nuk është i bindur se Uashingtoni dhe madje edhe Brukseli do të bëjnë përpjekje të mjaftueshme për të përshpejtuar procesin e integrimit euroatlantik të vendeve të tjera të Ballkanit Perëndimor.

Duke iu referuar vlerësimeve të tij të ashpra, Hamilton dallon nga ballkanologët e tjerë. Ai saktëson se Shtetet e Bashkuara nën Presidentin Trump nuk kanë kohë për t’u marrë me rajonin.

Administrata po përpiqet të zhvendosë çështjen e Ballkanit Perëndimor në Evropë, ndërsa evropianët nuk i kushtojnë shumë vëmendje rajonit. Zyrtarë të rëndësishëm të SHBA-së që e njohin këtë fushë po pushohen nga puna. Thjesht nuk ka njeri në nivel të lartë, që merret vetëm me çështjet e Ballkanit. Prania amerikane në rajon nuk është veçanërisht e madhe dhe është e kufizuar në Kosovë, e cila është me rëndësi kyçe nga pikëpamja e pranisë ndërkombëtare atje, por jo aq sa Amerika mund të ndryshojë ndonjë gjë”.

Gjërat nuk janë edhe më të mira me bllokun evropian, vazhdon Hamilton: “Në vitet e fundit, kancelarja Angela Merkel po përpiqet të bëjë më shumë për rajonin, por ajo ka hequr dorë deri tani. Britania, një vend tjetër i rëndësishëm që ka trajtuar këtë çështje, së shpejti nuk do të jetë anëtar i ndonjë institucioni të BE-së. Franca nuk ka luajtur kurrë një rol veçanërisht të rëndësishëm. Si rezultat i rrethanave, Austria është angazhuar, por ndikimi i saj është i pamjaftueshëm për të bërë diçka”.

Ndërkohë, ndikimi i vendeve jo europiane është forcuar, thotë Hamilton. “Dhe jo vetëm influenca ruse, duke përfshirë ndikimin e shtetit, por edhe i kriminalitetit rus. Kinezët janë gjithashtu jashtëzakonisht ambiciozë për investime në Evropë. Vendet islamike kanë bërë një ndikim të rëndësishëm në Bosnjë dhe në pjesë të tjera të rajonit. Turqia është gjithashtu e angazhuar për arsyet e veta, jo gjithmonë si pjesë e një qasjeje perëndimore”.

Qytetarët e Ballkanit Perëndimor janë bërë cinikë, sipas një premtimi të gjatë që ata së shpejti do të bëhen pjesë e arra evropiane, pretendon Hamilton, duke shtuar: “Pas përfundimit të konflikteve të armatosura të viteve 1990, pas tragjedisë në Bosnje dhe luftës në Kosovë, bashkësia ndërkombëtare ka ndërmarrë një sërë projektesh për pajtimin dhe rindërtimin e pas luftës të këtyre vendeve. Që atëherë, ka kaluar shumë kohë”.

Ballkani Perëndimor ende ka nevojë për një angazhim të përbashkët të të dyja anëve të Atlantikut, përfundoi Hamilton. /real-news.tv/

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303