13.5 C
Tirana
E martë, 28 Maj, 2024

TË FUNDIT

Prezantohet “Arkivi online”, çdo dokument nga shtëpia

spot_img

Përmes këtij aplikacioni, studiuesit mund të porosisin nga çdo vend i botës, në çdo orë të ditës dokumentet që iu duhen dhe pasi të kryejnë pagesën përkatëse do të mund t’i marrin brenda 1-5 ditë. Ky aplikacion e rendit arkivin shqiptar ndër më novatorët, teksa module të ngjashme ka në vendet më të zhvilluara botërore, si Britania e Madhe, Franca, SHBA, por është vendi i parë Ballkanik, pas Turqisë, që ndjek praktikat më të mira ndërkombëtare.

Moduli “Arkivat online” u prezantua sot gjatë një aktiviteti të zhvilluar me studiues e studentë të Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë, ku përshëndetën zëvendëskryeministrja zj. Senida Mesi, drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, Ardit Bido, dekani i Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë, prof. dr. Sabri Laçi dhe dhjetëra profesorë të ftuar.

Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, dr. Ardit Bido prezantoi modulin duke bërë edhe blerjen e parë online të kopjeve të dokumenteve. “Ky është një prej kulmimeve të strategjisë së digjitalizimit që kemi dy vjet për të cilin po punojmë. Fakti që module të ngjashme kanë vetëm vendet më të zhvilluara botërore dhe asnjë nga vendet e rajonit na vendos në pararojë në Ballkan për të shërbyer sa më shpejtë dhe sa më mirë studiuesit shqiptarë dhe të huaj, duke i dhënë hov zhvillimit të kërkimit shkencor në vend” – tha z. Bido.

Zëvendëskryeministrja Senida Mesi theksoi se shërbimi më i shpejtë i çdo qytetari është një prioritet i qeverisë shqiptare. “Ky aplikacion mundëson që në çdo kohë të mund ti shërbehen studiuesit, pavarësisht nëse zyrat shtetërore janë të hapura a të mbyllura” – theksoi ajo -Ne garantojmë mbështetje të plotë për iniciativa të tilla novatore që në fakt vijnë në përputhje edhe me prioritetet e qeverisë shqiptare për digjitalizimin dhe inovacionin. Njëkohësisht, nxisim bashkëpunimin me politikë bërjen me qëllimin që t’ju përgjigjemi nevojave të tregut dhe të qytetarëve”.

Dekani i Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë Prof. Dr Sabri Laci falenderoi Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave dhe vlerësoi bashkëpunimin e rëndësishëm mes dy institucioneve duke evidentuar hapjen e Masterit Profesional në Arkivistikë këto 10 vitet e fundit ku mbas diplomimit janë angazhuar të gjithë të diplomuarit në zyra të ndryshme të Arkivave të vendit.

Gjithashtu Drejtoresha e Inovacionit të Agjensisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit znj. Romina Kostani tha se kjo risi kaq e rëndësishme e Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave duke sjellë blerjen e dokumenteve online është po aq e rëndësishme edhe për ne si pjesë e bashkëpunimit ndërmjet dy institucioneve. (Top Channel)

spot_img

Latest Posts

spot_img

Më të lexuarat