fbpx

Projekti “Opening Up Balkans”, mundësi e artë për të rinjtë dhe profesionistët

projekti.jpg

Projekti “Opening Up Balkans”, sipas njoftimit të bërë publike në WBCs, adreson sfidën thelbësore të kërkimit dhe inovacionit në ekonominë e njohurive që shtrihet në transferimin e njohurive dhe teknologjisë nga auditorët, në tregun e punës.

Funksionimi i këtij zinxhiri të vlerësimit të inovacionit nuk është i zhvilluar në Evropë dhe veçanërisht i pazhvilluar në Ballkanin Perëndimor (dhe në Evropën Juglindore), sipas një citimi në platformën evropiane ‘Western Balkan Countries’ (WBCs).

Konkretisht, kjo ide ka të bëjë me integrimin e të dhënave ekzistuese arsimore, hulumtuese dhe inovative në rajon për të ofruar shërbime analitike të hapura dhe unike për shkencën dhe hulumtimet për kërkuesit, bizneset, politikëbërësit dhe publikun e gjerë.

Synimi është të krijojë hapin e parë për një shërbim të plotë duke u bazuar në të dhënat ekzistuese nga Sllovenia, Kroacia dhe Serbia.

Në hapin tjetër, pesë vendet e tjera nga rajoni do të përfshihen, mes të cilave edhe Shqipëria.

Iniciativa e vetme digjitale e rajonit të ardhshëm i bashkon vendet për të ndarë të dhëna dhe informacione që mund të parashikojnë trendet e ardhshme (arsimore, teknologjike, të biznesit, etj.).

Kjo, nga ana tjetër, do t’i mundësojë ekonomisë rajonale të përcaktojë kompetencat dhe aftësitë e saj dhe të bëhet më konkurruese.

Advertisement

Kjo do të sigurojë një sfond të bazuar në sistemin e hapur të informacionit për të inkurajuar një “sistem ndërkombëtar të inovacionit” për Ballkanin Perëndimor.

Projekti është në thelb një përmbledhje apo hapësirë e përbashkët e të dhënave, por me rezultatet e saj do të krijojë një bazë për një platformë të hapur arsimore në Ballkanin Perëndimor.

Ai mbulon një boshllëk fillestar që mund të lehtësojë krijimin dhe shkëmbimin e përmbajtjes mes shteteve.

Projekti në fillim të saj fuqizon më efektivisht të rinjtë, më saktësisht doktorantët, të diplomuarit në master, studentë të MSc në kërkime dhe profesionistë.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *