Protestat në Francë, bekim apo mallkim për Macron?

E0C4F09D-D384-44F4-99F0-C592784AA65E.jpeg

Analizë nga BBC,

Që nga fushata e tij zgjedhore, Emmanuel Macron ka dashur të provojë se nuk ka frikë nga protestuesit francezë. Ndërsa qeveritë e mëparshme kanë reaguar, Macron ka hedhur poshtë sindikatat, ka provokuar protestat e tyre dhe ka vijuar me reformat e vështira për ligjet e punës dhe të drejtat e pensionistëve të punëtorëve hekurudhorë.
Por protestat mbi çmimet e karburantit këtë muaj po e paraqesin atë me një lloj të ri sfidash politike. Kjo është një protestë me asnjë udhëheqës zyrtar, asnjë organizatë kombëtare, që nuk udhëhiqet nga asnjë bashkim apo parti politike; një protestë që ndihet qartë spontane, individuale dhe e larmishme. Dhe kjo shumëllojshmëri është e rëndësishme – si për rëndësinë e saj, ashtu edhe për dobësinë e saj të mundshme.
Vitin e kaluar, më shumë se 280,000 njerëz bllokuan rrugët në të gjithë Francën në shenjë proteste ndaj taksave në rritje për naftë dhe benzinë, me lekët e të cilave qeveria thotë se do të financojnë projekte ekologjikë dhe do të reduktojë emetimet e gazrave serrë. Një numër i vogël i protestuesve të fortë kanë vazhduar të bllokojnë rrugët dhe stacionet e benzinës këtë javë dhe thirrjet kanë shkuar në mediat sociale për një demonstratë të dytë kombëtare këtë fundjavë – duke u bërë thirrje protestuesve të marshojnë në kryeqytet. Pra, kush janë burrat dhe gratë me jelekë të verdhë?

“Është Franca e shumicës, ata të cilët punojnë, të cilët nuk janë të margjinalizuar, të cilët përpiqen me mundime t’ja dalin deri në fund muajit “, shpjegon autori politik Jérôme Sainte-Marie, i cili ka shkruar një libër mbi ndryshimet demokratike në Francë .
Kjo shumicë e familjeve dhe punëtorëve, shumë prej tyre nga zonat rurale të Francës ose nga rrethinat, kalon linjat e partive politike, thotë ai, gjë që e bën këtë protestë shumë ndryshe nga marshimet e parashikueshme dhe të drejtuara nga sindikatat e Francës ose grupet politike.
“Është një lëvizje që shkon përtej dallimeve politike dhe kjo është e rrezikshme për Emmanuel Macron,” shpjegon Saint-Marie. “Për sa kohë që opozita ndaj Macron ndahet midis të majtës dhe së djathtës, fuqia e tij nuk sfidohet.” Jelekët e verdhë janë një lloj bashkimi social i opozitës që shkon përtej ndarjeve politike “.
Michel Pigenet, një historian në Universitetin Pantheon-Sorbonne në Paris, thotë. “Lëvizjet kundër taksave janë përgjithësisht një çështje e krahut të djathtë, por kostoja e jetesës është një çështje e krahut të majtë. Është qartazi një vullnet për të gjeneruar një lëvizje që nuk është as e majtë as e djathtë”, thotë ai.
Ai beson se protestuesit, me qasjen e tyre të pastrukturuar, janë një lloj i ri i lëvizjes për Francën, që nuk është parë që para Revolucionit më 1789 dhe thotë se lëvizja “paraqet një çështje serioze politike”.
Ka një debat të gjallë këtu për natyrën e vërtetë të protestave – nëse lëvizja drejtohet nga agjitatorët e ngushtë apo të rrëmbyer nga interesat politike. Por për secilin nga ata që bllokojnë rrugët, duket se ka shumë qytetarë francezë që i mbështesin ata në shtëpi. Një anketë e bërë nga agjensia e qendrës së votimit, Elabe, gjeti se pothuajse tre të katërtat e votuesve francezë miratuan protestat dhe se më shumë se gjysma e atyre që votuan për Macron i mbështesin ato.
Disa nga partitë kryesore të opozitës i kanë mbështetur publikisht, duke përfshirë republikanët qendrore, udhëheqësi i ekstremit të majtë Jean-Luc Melenchon dhe rivalja e tij e djathtë, Marine Le Pen.

“Ne nuk duam që dikush të përdorë lëvizjen tonë, ne nuk duam udhëheqës,” tha Frank Buhler, një anëtar i shquar i protestueve. “Ne duhet të fillojmë nga e para, kjo tregon sa larg kemi ardhur. Revolucioni Francez filloi me luftë mielli, për ne janë taksat e karburantit”.
Shumica e njerëzve pajtohen se kjo është më shumë se taksat e karburantit. Bëhet fjalë për politikat ekonomike të Presidentit Emmanuel Macron përballë rritjes së frustrimit nga punëtorët me të ardhura të ulëta dhe të mesme për të arritur fundin.

Macron është paraqitur si një president i cili mund të shërojë përçarjen midis votuesve dhe udhëheqësve dhe të rindërtojë besimin në demokraci mes atyre që ndjehen të zhgënjyer dhe të shkëputur nga politika.
Që atëherë, fushata e tij – si udhëheqja e tij – është kritikuar për të qenë shumë e ngurtë, shumë hierarkike, tepër arrogantë. Tani, me vlerësimet e tij që po bien ndjeshëm, cila do të jetë përgjigja e tij?
Qeveria ka paraqitur një paketë prej 500 milionë euro për të mbështetur familjet më të varfra në përmbushjen e shpenzimeve të tyre të energjisë. Dhe javën e kaluar, Kryeministri Eduard Philippe tha për një program radio që e kupton zemërimin e protestuesve dhe mbrojti të drejtën e tyre. Por, tha ai, taksat e karburantit dhe politikat e tjera ekonomike do të qëndronin.
Ndoshta qeveria ka të drejtë të mos panikohet. Suksesi i habitshëm i protestës fundjavën e kaluar ishte bazuar në një spontanitet që është e vështirë për të mos u mbështetur; gazeta ditore franceze, Le Figaro, tashmë ka filluar të profilizojë udhëheqësit e saj.
Dhe shumëllojshmëria që deri më tani ka provuar një bashkim efektiv të opozitës ndaj presidentit, në fund të fundit mund të provojë të jetë shkatërrimi i saj.
“Tani ekziston një marrëveshje e përgjithshme, por asnjë prej nesh nuk beson në të njëjtën gjë”, thotë protestuesja Frank Buhler. “Ne të gjithë këndojmë himnin francez dhe kërkojmë dorëheqjen e Macron-it.

scroll to top