Rusia do të ndërtojë raketa nëse SHBA del nga traktati i Armëve Bërthamore

Rusia do të zhvillojë raketa, të ndaluara sipas një marrëveshjeje të Luftës së Ftohtë ,nëse SHBA do të dalë nga pakti, paralajmëroi Presidenti Vladimir Putin.

Komentet e tij pasojnë akuzat  e NATO-s të martën se Rusia ka shkelur tashmë Traktatin e Forcave Bërthamore të Fuqisë së Mesme, të njogur si INF.

Nënshkruar në vitin 1987 nga SHBA dhe Rusisë, traktati ndaloi përdorimin e të dy vendeve nga të gjitha raketat me rreze të shkurtër dhe të mesme.

Por Putin thotë se akuza se Rusia ka shkelur paktin është vetëm një pretekst që SHBA të lërë paktin.

Në komentet televizive, udhëheqësi rus tha se shumë vende të tjera kishin zhvilluar armë të ndaluara sipas traktatit të INF.

“Tani duket se partnerët tanë amerikanë besojnë se situata ka ndryshuar aq shumë sa që ata gjithashtu duhet të kenë një armë të tillë”, tha ai.

“Cila është përgjigja jonë? Është e thjeshtë , në atë rast edhe ne do ta bëjmë këtë.”

Presidenti i SHBA Donald Trump ka thënë më parë se vendi do të linte traktatin për shkak të veprimeve ruse.

Analistët thonë se Rusia i sheh armët si një alternativë më të lirë ndaj forcave konvencionale.

Lër një koment