SHBA ul statusin diplomatik të BE në Uashington

BE thotë se qeveria e SHBA ka ndryshuar statusin diplomatik të bllokut në Uashington, duke e ulur atë.

Administrata e Trump nuk e njoftoi BE-në për ndryshimin. BE i ka kërkuar SHBA të shpjegojë masën, thotë zëdhënësja e BE Maja Kocijancic.

Më parë, SHBA e ka trajtuar delegacionin dhe ambasadorin e BE-së “si një vend që do të jetë”, tha një burim i BE për BBC.

Burimi i BE-së, i cili nuk pranoi të bëhej publik, tha se SHBA-të kanë ndryshuar mënyrën e zbatimit të listës diplomatike, por jo vetë listën, e cila përshkruan BE-në si një organizatë ndërkombëtare.

Departamenti amerikan i shtetit  thotë se kreu i një organizate ndërkombëtare “duhet të konsiderohet ekuivalent me një shef të shtetit apo kreut të qeverisë, por duhet të renditet në rend precedent”.

Ndryshimi vjen mes tensioneve të forta tregtare mes BE dhe SHBA, dhe në një kohë kur BE është e shqetësuar për të penguar Presidentin Donald Trump nga vendosja e një tarife prej 20% në të gjitha makinat e importuara nga BE. Vitin e kaluar SHBA dhe BE vendosën tarifa për një shumëllojshmëri mallrash.

Lër një koment