fbpx

Shkencëtarët paralajmërojnë: Njerëzimi kërcënohet nga valët ekstreme të nxehtësisë

Valët e mëdha të nxehtësisë po godasin një numër të madh në vendesh në mbarë botën. Sipas Indeksit Global të Rrezikut të Klimës, botuar nga Qendra Kërkimore Ekologjike Jerman Woch, Japonia ishte vendi më i prekshëm në vitin 2018 dhe u godit nga nxehtësia ekstreme e verës, shirat e dendur dhe tajfuni më i fortë në një çerek shekulli, njofton Reuters.

Gjermania, një vend tjetër i industrializuar, ishte në vendin e tretë pasi përjetoi periudhën më të nxehtë nga prilli deri në korrik, duke çuar në vdekjen e më shumë se 1.200 njerëzve dhe thatësirës së madhe në vitin 2018.

India, e renditur në vendin e pestë, u godit nga valët më të gjata të nxehtësisë, e cila solli mungesë uji, rendimente të dobëta të korrave dhe rrëmujë, dhe u ekspozua ndaj përmbytjeve dhe cikloneve monsunike.

Në vitin 2018, 138 njerëz humbën jetën dhe më shumë se 70,000 u shtruan në spital për shkak të një valë të fortë të nxehtësisë së verës në Japoni.

Në të gjithë Evropën, shkencëtarët llogaritin se valët e nxehtësisë ekstreme tani janë deri në 100 herë më shumë të ngjarë se një shekull më parë.

Raporti thotë se ndikimi i valëve të nxehtësisë në vendet afrikane mund të nën-përfaqësohet për shkak të mungesës së të dhënave.

Stuhi të forta, ndërkohë, shkatërruan Filipinet në vitin 2018, duke u renditur e dyta në indeksin e rrezikut të klimës, me tajfunin Mangat duke shkaktuar humbje të mëdha.

Madagaskari renditet në vendin e katërt pasi 70 njerëz vdiqën në dy ciklonet dhe 70,000 u detyruan të iknin nga shtëpitë e tyre.

Në Kenia dhe Ruanda, të cilat përkatësisht u renditën në vendin e shtatë dhe të tetë, shirat sezonalë ishin shumë më të bollshëm se zakonisht, duke shkaktuar përmbytje, të cilat shkatërruan shtëpi dhe bagëti dhe nxitën fillimin e sëmundjeve.