fbpx

Si mund ta zvogëlojmë stresin ditor?

Screenshot_12-6.jpg

Ndërgjegja mund të jetë katalizator për momente më të lumtura dhe uljen e stresitPërqendrimi në atë që po ndodh në të tashmen i lejon njerëzit të vëzhgojnë gjëra dhe momente që mund të humbasi, thotë Dr. Timothy Riley, Asistent Profesor i Familjes dhe Mjekësisë Sociale në Penn State Health dhe Spitale.Kjo është diçka që mund të tingëllojë e thjeshtë, por sigurisht që nuk është kështu.

“Njohja dhe kontrolli i shqisave, mendimeve dhe emocioneve (pozitive dhe negative) mund të na ndihmojë të zgjedhim mënyrën se si i përgjigjemi diçkaje sesa si reagojmë”, thotë Dr. Riley.

“Mindfulness” është aftësia jonë për t’u përqëndruar në këtë moment të pranishëm si dhe saktësisht gjëra “këtu dhe tani” lëkundje nga shqetësimet mendje për të ardhmen dhe reminiscing të kaluarën. Kjo situatë pengon krizën e stresit duke na dhënë kohë të pranojmë të tashmen ashtu siç është dhe të mendojmë më qartë për veprimet dhe zgjedhjet tona.

“Edukimi dhe gjenet tona na kanë programuar se si i perceptojmë situatat”, shpjegon Dr. Riley vazhdon të theksojë se reagimet instiktive të secilit person mund të jenë të menjëhershme.

Disa studime tregojnë se si aftësia për të menduar qartë mund të zvogëlojë stresin dhe problemet shëndetësore kronike të tilla si depresioni, dhimbja dhe hipertensioni.

“Vigjilenca për momentin jep një numër të madh të efekteve pozitive në jetën tonë të përditshme. “Zakonisht ajo që ndodh nuk është aq e keqe saqë na prish humorin dhe realizimi i këtij fakti mund të na sjellë mendime më pozitive me reagimin tonë të menjëhershëm të jetë më i mirë.”

“Sa më shumë që ta praktikojmë këtë metodë të të menduarit, aq më shumë forcojmë muskujt e rregullimit tonë emocional”, thotë Dr. Riley përfundon: “Kur emocionet dalin automatikisht në sipërfaqe, ne mund të zgjedhim se si dhe nëse i lëmë të ndikojnë tek ne.”

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303