Si mund të ngadalësohet procesi i plakjes?

s132-e-012212.jpg

Një krimb i vogël transparent mund të jetë çelësi për të gjetur se si të ndalet dobësia dhe sëmundjet që shpesh vijnë me moshën e vjetër.

Shkencëtarët britanikë po dërgojnë dhjetëra mijëra krimba në hapësirë ​​në një projekt të mbështetur nga qeveria për të parë nëse dy barna mund të parandalojnë ose të ngadalësojnë tkurrjen e muskujve të shkaktuar nga mikrograviteti.

Në hapësirë, krimbat me gjatësi 1 mm të gjatë nuk mund të mbajnë masën e tyre të muskujve dhe kështu shpejt fillojnë të humbasin forcën, duke pasqyruar efektin e përjetuar nga njerëzit e moshuar në Tokë ose ata me kushte si distrofi muskulare.

Por hulumtuesit në Universitetin e Nottingham shpresojnë që ose duke nxitur bateritë qelizore, të njohura si mitokondri, ose duke përmirësuar marrjen e tyre të kalciumit, ato mund ta ngadalësojnë procesin ose madje ta parandalojnë tërësisht.

Krimbat mikroskopike ndajnë shumë nga karakteristikat esenciale biologjike si njerëzit dhe janë të prekur nga ndryshimet biologjike në hapësirë, duke përfshirë ndryshimet në muskujt dhe aftësinë për të përdorur energjinë.

Dr Bethan Phillips tha: “Ne e dimë se mikrograviteti përshpejton efektet e mospërdorimit të muskujve, një proces i ngjashëm me atë kur të moshuarit janë të shtrirë në shtrat ose po shërohen nga një lëndim.

Muskujt skeletorë janë të lidhur me shumë sisteme në trup, siç është sistemi imunitar, kështu që implikimet shëndetësore nuk janë thjesht humbje e lëvizjes, por ato janë shumë më të përhapura.

Krimbat kanë muskuj të ngjashëm me muskujt skeletorë të njeriut, kështu që mund të shohim nëse këto prodhime farmaceutike kanë një efekt të dobishëm që përfundimisht mund të çojë në trajtime të reja si për astronautët ashtu edhe për të moshuarit”.

Jo vetëm që eksperimentet ofrojnë shpresë për njerëz të moshuar në Tokë, por ato do të jenë jetësore për suksesin e kolonive të ardhshme në Hënë ose Mars.

Ministri i Shkencës Sam Gyimah tha: “Ky hulumtim do të ndihmojë ata që kanë probleme me muskujt për të jetuar jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme. Ky është një shembull i shkëlqyer i Strategjisë Industriale moderne në veprim, duke transformuar jetën në tokë përmes hulumtimeve jashtë Tokës .

scroll to top