fbpx

Studim/ Njerëzit që vonohen gjithmonë, jetojnë më gjatë

Askujt nuk i pëlqen të vonohet, por disa njerëz thjesht nuk mund të arrijnë në kohë. Edhe pse vonesa konsiderohet si një tipar i keq, prisni të lexoni këtë artikull. Sipas një studimi të ri nga ekspertë në Harvard, të qenit vonë mund të ndikojë për mirë në shëndetin tuaj.

Njerëzit që vonohen janë më pak të stresuar

Ata që janë vonë në mënyrë kronike perceptohen si më pak përgjegjës sesa ata që nuk janë, por ana e mirë e të qenit vonë është se ju ndoshta do të jetoni më gjatë. Arsyeja pse shpjegohet nga ekspertët: njerëzit që vrapojnë me vonesë gjatë gjithë kohës kanë më shumë gjasa të jenë më të qetë në jetë sesa ata që janë gjithmonë në kohë. Në dallim nga njerëzit që janë gjithmonë në kohë, njerëzit me vonesë nuk lejojnë kohën t’i stresojë ata. Si rezultat, këta njerëz kanë më pak shanse të vuajnë nga çështje shëndetësore të lidhura me stresin, tensionin e lartë dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Janë më të lumtur         

Të qenit vonë është gjithashtu i lidhur me optimizëm dhe nivele më të larta entuziazmi. Kjo për shkak se njerëzit që janë duke vrapuar me vonesë shpesh mendojnë se mund të kalojnë një listë të tërë të detyrave, stërvitjeve ose çfarëdo tjetër dhe akoma arrijnë në kohë në takimin e tyre. Edhe pse vlerësimet e tyre kohore janë shpesh të gabuara, perspektiva e tyre optimiste ndaj jetës ka disa përfitime vërtet të rëndësishme afatgjata. Siç sugjeron studimi i Harvardit, njerëzit optimistë janë përgjithësisht më të lumtur pasi që ata gjithmonë gjejnë një mënyrë për të parë anën e mirë të jetës (qëllimi i duhur). Dhe, sipas ekspertëve, të kesh një qëndrim pozitiv ndaj jetës mund të përmirësojë gjithashtu shëndetin tënd dhe të lejojë të jetosh më gjatë, pasi sugjerohet optimizëm për të mbrojtur qarkullimin e zemrës.

Janë më të zgjuar

Të qenit vonë është një tregues i inteligjencës më të lartë. Një studim i realizuar nga psikologu Jeff Conte sugjeron që njerëzit që janë gjithmonë me vonesë priren të bëjnë shumë detyra, gjë që tregon se ata mund të jenë më të mirë në zgjidhjen e problemeve kur përballen me një sfidë. Njerëzit me vonesë kronike janë gjithashtu të aftë të vijnë me zgjidhje të mira më shpejt sepse ata janë më shumë të mësuar të nxitojnë dhe gjithmonë duket se përballen me afate. Kjo i bën ata më produktivë sesa njerëzit që përpiqen gjithmonë të arrijnë diku në kohë.

Njerëzit që vonohen jetojnë më gjatë

Për ta përmbledhur, ata që janë gjithmonë vonë janë më pak të stresuar, janë më të lumtur dhe duket se janë më të zgjuar. Dhe duke pasur parasysh që ata që janë më të qetë, kanë më pak të ngjarë të vuajnë nga sëmundje të lidhura me stresin. Vrapimi me vonesë ju ndihmon të jetoni më gjatë. Ajo që vlen të theksohet është se vonesa nuk duhet të inkurajohet dhe njerëzit që janë gjithmonë me vonesë duhet të punojnë në përmirësimin e këtij zakoni, por është mirë të dihet se pas çdo të keqeje, ka edhe një të mirë.