fbpx

Studimi: Ne djegim kalori me të njëjtin ritëm, pavarësisht nëse jemi 25 ose 55 vjeç

5b6ca93e904b75b6ca93e904f5.jpg

Metabolizmi ngadalësohet në moshën e mesme, apo jo? Shkencëtarët thonë se kjo është e gabuar.Ne djegim kalori me të njëjtën normë, qoftë 25 apo 55 vjeç. Një këtë përfundim ka arritur një studim i fundit, i publikuar në worldeconomicforum. Studiuesit studiuan metabolizmin e 6.500 njerëzve të moshës 8 ditë deri në 95 vjeç.Këto janë disa nga surprizat e zbuluara:

Të sapolindurit nuk kishin metabolizmin më të shpejtë siç supozohej.  Në vend të kësaj, ata djegin energji me afërsisht të njëjtën ritëm si nënat e tyre.Por nga mosha 1 muajsh në një vjeç, ajo rritet në nivein mël të lartë gjatë gjithë jetës.Nga mosha 1 deri në 20 vjeç, metabolizmi zvogëlohet 3% në vit.Nga 20 në 60, ai qëndron i përafërt i qëndrueshëm. Dhe pas moshës 30 vjeç, ai bie me 0.7% në vit.

Studimi zbuloi më shumë për trupin:

Disa menduan se femrat kishin metabolizëm më të dobët sesa meshkujt. Mosha e mesme nuk solli ngadalësim në konsumimin e kalorive.Edhe menopauza bëri pak ndryshim. Pas moshës 60 vjeç, ndryshimet e pakthyeshme fillojnë të ndodhin. Ndërsa qelizat tona fillojnë të ngadalësohen.

Metabolizmi nuk është studiuar kurrë më parë në këtë shkallë, për shkak të kostove të përfshiraKëtë herë laboratorë të shumtë zbuluan dhe ndanë rezultatet e tyre falas.

 

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303