Trump kërkon denimin e ish-avokatit të tij

Presidenti i SHBA Donald Trump bëri thirrje për dënimin e ish-avokatit të tij Michael Cohen, i cili gënjeu për marrëdhëniet me Rusinë gjatë fushatës presidenciale të vitit 2016.

Cohen është planifikuar të dënohet më 12 dhjetor pasi u deklarua fajtor të enjten për evazion fiskal, duke dhënë deklarata të rreme në një bankë, shkelje me fondet e fushatës dhe deklarata të rreme në Kongres.

Një ish-anëtar i rrethit të brendshëm të Trump, Cohen ka bashkëpunuar me hetimin e posaçëm të Robert Mueller për ndërhyrjen ruse në zgjedhjet e vitit 2016 në Shtetet e Bashkuara dhe koordinimin e mundshëm me fushatën Trump. Rusia mohon ndërhyrjen në zgjedhjet e SHBA, ndërsa Trump e përshkruan hetimin si një gjueti shtrigash politike.

Avokatët e Cohen kërkuan nga gjykatësi që të mos e dënojë atë me burg.

Është e pazakontë që një president apo ndonjë zyrtar i lartë qeveritar të komentojë procedurat gjyqësore.

Trump sulmoi Cohen duke e quajtur atë njeri “të dobët” dhe gënjeshtar. Cohen tha në dosjen e gjykatës se ai, me njohurinë e Trump, kishte ndjekur një projekt të ndërtimit të Moskës me zyrtarët e qeverisë ruse gjatë kohës së fushatës presidenciale.

Cohen pranoi se ai gënjeu për Kongresin kur tha se përpjekjet për të ndjekur një pasuri të patundshme në Moskë përfunduan në janar të vitit 2016, kur ato vazhduan deri në qershor 2016, pasi Trump kishte marrë emërimin si president i SHBA.

Në një seri postimesh në twitter gjatë ditës së sotme, presidenti  Trump akuzoi Cohen për bashkëpunim me prokurorët federalë në hetimin e Rusisë në këmbim të një dënimi të zvogëluar për mashtrimin e taksave dhe pagesat e financimit të fushatës.

“Ai gënjeu dhe për këtë duhet, sipas mendimit tim, të shërbejë një dënim të plotë,” tha Trump.

 

Lër një koment