fbpx

Video/ Kosovë, gruaja rome dhunohet barbarisht në mes të qytetit

Një grua e komunitetit rom nga Kosova, ka rënë pre e dhunës në qytetin e Ferizajt. Mësohet se shkak për këtë është bërë fakti se ajo është pjesë e këtij komuniteti.

Gruaja që shfaqet në video pak ditë më parë është sulmuar dhe në qytetin e Lipjanës. Pas asaj ngjarje, ajo është marrë në mbrojtje nga shteti i Kosovës, por pavarësisht kësaj mase gruaja është dhunuar përsëri barbarisht.

Në videon e publikuar nga mediat kosovare, tregohet momenti ku një person i afrohet dhe e qëllon fuqishëm në kokë teksa ajo po ecte në rrugë. Kjo goditje duket se e lë pa ndjenja gruan në fjalë.

Në lidhje me ngjarjen ka reaguar, RROGRAEK, duke u shprehur se kjo që po ndodh me gruan rome, është tejet serioze, pasi ajo u sulmua vetëm një ditë pasi u mor në mbrojtje nga shteti i Kosovës.

Reagimi i plotë: Sado që kishte reagime dhe protesta kundër sulmeve raciste ndaj gruas rome, e cila u lincua dhe u sulmua vetëm pse i përket këtij komuniteti, nepërmjet medieve, sot u njoftuam se e njejta, në Komunën e Ferizajt, është sulmuar sërish nga të rinjë huliganë. Përmes kësaj kumtese Rrjeti i Grave të Kosovës (RrGK) shpreh shqetësim për mungesën e mbrojtjes ndaj saj, përgjegjësi kjo e organeve të rendit dhe të sigurisë.

Nga informatat e marra nga deklaratat mediale të Policisë së Kosovës, kuptuan se kjo grua është riatdhesuar në vitin 2011 nga Belgjika. Kujtojmë se ajo nuk i njeh gjuhët lokale dhe kjo mund të paraqesë rrezik shtesë për jetën e saj.

Andaj, ju bëjmë thirrje institucioneve përgjegjëse që të gjejnë një vend të sigurtë për këtë grua, ku ajo mund të qëndrojë këto ditë, derisa të qetësohet situata, si dhe derisa ushtruesit e dhunës ndaj saj të japin përgjegjësi tek organet kompetente. Ne besojmë fuqishëm që nëse do të kishte reagim të duhur ditë më parë, kur ajo u sulmua fillimisht në Lipjan, dhe nëse sulmuesit e saj do të ballafaqoheshin me drejtësinë, atëherë do të përcillej mesazhi se vendi ynë nuk toleronon dhunën e aq më pak dhunën që ka për bazë përkatësinë etnike të një qytetari/eje.

Tutje kërkojmë edhe nga Prokuroria e Shtetit të ndërmarrë veprime urgjente në hetimin dhe procedimin e rastit në përputhje me Nenin 141 të Kodit të ri Penal të Kosovës për të dy sulmet ndaj gruas rome në fjalë. Në përputhje me këtë nen kushdo që nxit urrejtje dhe publikisht ushtron gjuhën e urrejtjes, përçarjes apo edhe mos-durimit duhet të përgjigjet para ligjit. Si shoqëri duhet të dalim me mesazh të qartë së këso forma të dhunës dhe nxitjes së urrejtjes nuk duhet toleruar në asnjë mënyrë.

U bëjmë thirrje të gjithë qytetarëve pa dallim moshe, përkatësie etnike, identiteti gjinor apo orientimi seksual që të reflektojnë mbi rolin tonë si qytetarë në respektim dhe mbrojte të dinjitetit të njëri-tjetrit, dhe se bashku t’i ndëshkojmë sulmet raciste, homofobike dhe sulmet që kanë për qëllim ta dëmtojnë dinjitetin e një individi