fbpx

Zgjedhjet në SHBA/ Si do të votojnë astronautët e e NASA-s në hapësirë?

“Ashtu si format e tjera të votimit në mungesë, votimi nga hapësira fillon me një Federal Postcard Application, ose FPCA”, thotë NASA në faqen e saj të internetit, shkruan Fox News.

“Sigurisht, astronautët e NASA-s vijnë nga të gjitha anët, kështu që ata që dëshirojnë të votojnë si banorë të shteteve të tyre mund të punojnë me qarqet e tyre për të bërë marrëveshje të veçanta për të votuar nga hapësira”, shton ajo.

Pasi të miratohet FCPA, nëpunësi i qarkut i cili menaxhon zgjedhjet në rajonin e shtëpisë së astronautit dërgon një fletë votimi provë tek një ekip në “Johnson Space Center” të NASA-s, sipas NASA-s.

Një kompjuter provë i stacionit hapësinor përdoret më pas për të provuar nëse mund të plotësohet dhe dërgohet përsëri te nëpunësi i qarkut.

“Pas një testi të suksesshëm, një votim elektronik i sigurt i gjeneruar nga zyra e Nëpunësit të Harris County dhe qarqeve përreth në Teksas, është i lidhur nga Qendra e Kontrollit të Misionit me anëtarin e ekuipazhit të votimit”, thotë NASA. “Një postë elektronike me kredenciale specifike të anëtarëve të ekuipazhit dërgohet nga Zyrtari i Qarkut te astronauti. Këto kredenciale lejojnë anëtarin e ekuipazhit të ketë qasje në votimin e sigurt”.

“Astronauti do të hedhë votën dhe fleta e votimit e sigurt, e përfunduar dorëzohet përsëri në Zyrën e Nëpunësit të Qarkut me e-mail për t’u regjistruar zyrtarisht”, shton NASA. “Nëpunësi ka fjalëkalimin e tyre për të siguruar që ata janë i vetmi që mund të hapë fletët e votimit. Është një proces i shpejtë dhe astronauti duhet të jetë i sigurt që ta paraqesë atë deri në orën 19:00 në Ditën e Zgjedhjeve nëse voton si banor i Teksasit”.