fbpx

Gazeta serbe jep deklaratën bombë: Kosova ndahet, shqiptarët bashkohen

Pas fitores së Lëvizjes Vetëvendosje në Kosovë, serbët kanë filluar të nxjerrin zgjidhjet të ndryshme për çështjen e Kosovës, pasi sipas tyre janë parashikuar ndryshime të reja në Ballkan si dhe kanë dalë në pah edhe disa teori për planet sekrete të SHBA-së mbi këtë rajon.

Media e njohur serbe, Telegrafi, ka aluduar se SHBA-ja është duke përgatitur një paketë me anë të së cilës planifikojnë të zgjidhin të gjithë çështjen e Ballkanit.

Sipas medias serbe, ish-ambasadori amerikan në Serbi, Cameron Munter ka zbuluar strategjinë e Uashingtonit, sepse, sipas gazetës, deklarata që tha Munter pas takimit me presidentin Aleksandar Vuçiç përkon me ato që u thanë në qarqet e tjera diplomatike.

Burimi i gazetës serbe ka theksuar se fjalët e Munter ishin në të vërtetë një lloj skice e paketës amerikane për Ballkanin, realizimi i së cilës filloi praktikisht me emërimin e Mattheë Palmer si të dërguar special për Ballkanin Perëndimor, shkruan Telegraf, transmeton neësbomb.al.

Gazeta serbe shkruan se detajet e paketës amerikane mund të ndryshojnë, por ato nuk do të jenë thelbësore.

Gazeta thotë se plani përfshin një ofertë për ndarjen e Kosovës, për të fshirë në mënyrë efektive kufijtë në Ballkan, një lloj bashkimi ekonomik, një autonomi edhe më të madhe për shqiptarët në Maqedoninë Veriore, por edhe mbijetesën e tërë Bosnjes, me lëshime të rëndësishme për serbët në Republikën Srpska. Gjithashtu ‘Telegrafi’ shkruan se në Uashington, të paktën në pjesën e bashkangjitur (presidentit amerikan Donald Trump), presin që Rusia dhe (presidenti rus Vladimir Putin) të pranojnë projektin e tyre për Ballkanin, transmeton neësbomb.al.

Projekti amerikan për ballkanin mbështet në pesë pika sipas medias serbe, ku pika e parë konsiston në ndarjen e Kosovës, duke demarkuar kufirin në mënyrë që pjesa veriore të mbetet brenda Serbisë me statusin e veçantë të Mitrovicës. Pika e dytë ka të bëjë me integritetin e Bosnjes, me krijimin e Unionit Ekonomik dhe Doganave dhe fshirjen aktuale të kufijve për rrjedhën e njerëzve midis Serbisë dhe Republika Srpska, por pa mundësinë e shkëputjes së kësaj të fundit nga Bosnja.

Pika e tretë ka të bëjë me të drejtat e shqiptarëve në Maqedoninë Veriore. Pika e katërt ka të bëjë me paketën ekonomike dhe është e ngjashme me planin për të zgjidhur mosmarrëveshjen midis Izraelit dhe Palestinezëve, ndërsa pika e pestë do të jetë në lidhje me Unionin Doganor, ku Uashingtoni do të këmbëngulë në formimin e një Unioni Ballkanik, në të cilin kufijtë do të ishin plotësisht të hapur për trafikun e mallrave dhe qarkullimin e njerëzve.

Gazeta serbe ka deklaruar gjithashtu jozyrtarisht se SHBA dhe vendet e tjera perëndimore do të shpenzonin rreth 10 miliardë euro për këto qëllime.